Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Trninić: Ne vidim razlog za štrajk radnika “Železnica RS”

Trninić: Ne vidim razlog za štrajk radnika “Železnica RS”

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je danas da ne vidi razloge za štrajk u "Železnicama Republike Srpske", ali da je to pravo radnika koje on ne može ne želi da ospori.

Nedjo Trninic ministar saobracaja i veza RS Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Nedjo Trninic ministar saobracaja i veza RS
Neđo Trninić
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Neđo Trninić

Trninić je potvrdio novinarima da postoji zahtev šest sindikata "Železnica Republike Srpske" za sastanak sa predstavnicima Ministarstva i da će on biti održan u ponedjeljak.

- Železnice su ušle u restruktuiranje kojim je predviđeno otpuštanje dela radnika, jer tamo sigurno, kao i u gotovo svim našim javnim preduzećima, ima viška radnika. Jedan od razloga i povoda za štrajk, verovatno je bojazan zaposlenih koga će to 'zakačiti'" - rekao je Trninić.

On je istakao da je u restruktuiranju predviđeno i da se izmire sve zaostale obaveze prema radnicima i dodao da se doprinosi i plate radnicima Železnica isplaćuju redovno i da nema kašnjenja nijedne plate, što je uspjeh u današnje vreme.

- Postoje i tužbe radnika koji su tužili Železnice za neisplaćene obaveze u smislu toplog obroka, regresa i ostalog, postoje konačne izvršne presude i tu ne može niko da utiče, to je sud presudio i to ide svojom dinamikom - dodao je Trninić.

Ministar je ukazao na dodatni problem Železnica koji se godinama ponavlja u januaru i februaru, kada nemaju transporta, jer rudnik Ljubija, koji je najveći konzument usluga Železnica nije radio u tom periodu, zbog čega je manji priliv srestava, dinamika i likvidnost.

- Nadam se da tu ne bi trebalo da bude problema i da radnici, zapravo sindikati, trebaju doći do rešenja problema u pregovorima sa upravom - zaključio je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić.