Štrajk
Štrajk

Štrajk je prekid rada koji zaposleni organizuju radi zaštite svojih profesionalnih i ekonomskih interesa po osnovu rada. Zaposleni slobodno odlučuju o svom učešću u štrajku, štrajk se može organizovati u preduzeću ili drugom pravnom licu, odnosno deo kada fizičko lice obavlja skraćeno svoju delatnost, ili u grani delatnosti i kao generalni štrajk.

Štrajk se može organizovati i kao štrajk upozorenja. Štrajk upozorenja može trajati jedan sat najduže. Štrajk jeste zajednička obustava rada više zaposlenih u isto vreme za isti cilj. Štrajk je rezultat nezadovoljstva radnika sa upravom firme. Tokom industrijske revolucije štrajk je postao važno oružje u borbi između zaposlenih i poslodavaca.

Štrajk kao obustava rada je kolektivna obustava svih radnih aktivnosti dok se ne ispune određeni zahtevi stranke u radnom sporu koja je organizovala vreme štrajka. Štrajkovi mogu imati razne ciljeve i organizuje se od strane sindikata u struci, firmi i fabrikama, i kao opšti veliki štrajk. U politički napetim situcijama mogu se razviti opšti veći štrajkovi i paralizovati rad u celoj državi. Štrajk glađu je jedan oblik otpora, i to najčešće zatvorenika protiv vlasti u zatvoru. Štrajk se mora dobro organizovati jer postoji rizik da isti ne uspe pa da poslodavac krene sa smanjenjem plate i otpuštanjem organizatora.
Za uspešno organizovanje štrajka potrebno je nekoliko preduslova: da postoji jaka sindikalna organizacija, da organizacija ima određene zalihe novca od članarine, da postoje velike narudžbine prema firmi i rokovi koje poslodavac mora da ispoštuje prema kupcu, da postoji odluka većine radnika i sloga da se krene u štrajk. Štrajkački odbor je dužan da poslodavcu najavi štrajk dostavljanjem odluke o stupanju u štrajk, i to najkasnije pet dana pre dana određenog za početak štrajka, odnosno 24 časa pre početka upozorenja o štrajku, štrajk prema zakonu treba da traje sat vremena.

Štrajkački odbor i zaposleni koji učestvuju u štrajku dužni su da štrajk organizuju i vode na način kojim se ne ugrožava bezbednost lica i imovine i zdravlje ljudi, onemogućava nanošenje neposredne materijalne štete i omogućava nastavak rada po okončanju štrajka. Takođe ne smeju da sprečavaju poslodavca da koristi i raspolaže sredstvima kojima obavlja svoju delatnost, i ne smeju da sprečavaju zaposlene koji ne učestvuju u štrajku da rade. Odlukom o stupanju u štrajk utvrđuju se zahtevi zaposlenih, vreme početka štrajka, mesto okupljanja učesnika u štrajku ako se štrajk ispoljava okupljanjem zaposlenih i štrajkački odbor koji zastupa interese zaposlenih i u njihovo ime vodi štrajk. Zakon o štrajku je donet na osnovu ustava SRJ kojim je bilo utvrđeno da zaposleni imaju pravo na štrajk radi zaštite svojih ekonomskih i profesionalnih interesa, u skladu sa zakonom da pravo na štrajk može da se ograniči zakonom kad to zahteva priroda delatnosti.

Predviđeno je da zaposleni i državni službenici koji su u radnom odnosu i čiji je poslodavac mogu da organizuju štrajk upozorenja pod uslovima i na način utvrđenom zakonom. Iz navedenog zaključak je da državni službenici imaju pravo na štrajk koji mora biti organizovan u skladu sa zakonom o štrajku. Lok aut je situacija suprotna od štrajka, kada vlasnik nema dovoljno posla on zatvara firmu ili fabriku na određeno vreme, radnici ne dolaze na posao i ne primaju platu.
Svako ima pravo na štrajk dok god je on u okvirima zakona i ustava.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

„U Srbiji praznuju u svetu štrajkuju“: Radnici širom Evrope i Azije na prvomajskim demonstracijama traže veća prava

Dok se u Srbiji međunarodni dan rada obeležava prvomajskim urankom, radnici i aktivisti na ulicama azijskih i evropskih gradova demonstrancijama...

Izvor: Danas, 01.Maj.2024, 15:33

Detaljnije >>

Katnić, koji štrajkuje glađu, pregledan u Kliničkom centru i vraćen u zatvor

Katnić, koji štrajkuje glađu, pregledan u Kliničkom centru i vraćen u zatvor

Bivši glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić, koji u pritvoru štrajkuje glađu, pregledan je danas u Kliničkom centru, nakon čega je vraćen u spuški zatvor, pišu podgoričke Vijesti..

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Maj.2024, 14:51

Detaljnije >>

Praznik rada obeležava se danas u Srbiji, ali i celom svetu

Međunarodni praznik rada, 1. maj, danas se obeležava širom sveta u znak sećanja na taj datum 1886....

Izvor: Danas, 01.Maj.2024, 08:32

Detaljnije >>

Međunarodni praznik rada - 1. maj

Međunarodni praznik rada – Prvi maj obilježava se širom svijeta u znak sjećanja na dan kada su radnici u Čikagu štrajkom i protestima počeli da se bore za svoja radnička prava.

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Maj.2024, 08:21

Detaljnije >>

Tri Stellantisove fabrike u Evropi zatvorene zbog štrajka dobavljača

Tri Stellantisove fabrike u Evropi zatvorene zbog štrajka dobavljača

Stellantis je bio primoran da obustavi proizvodnju automobila u svoje tri fabrike u Evropi zbog štrajka u fabrici kojom upravlja MA France, dobavljač presovanih karoserijskih i drugih metalnih delova.Zaposleni u fabrici MA France, koji trenutno rade na lokaciji u severoistočnom predgrađu Pariza koju je prethodno koristio PSA sve dok fabrika PSA nije zatvorena 2014. godine, zabrinuti su zbog najavljenih planova o preseljenju proizvodnje u Poljsku. Privremena obustava proizvodnje automobila u dve...

Izvor: AutoBlog, 29.Apr.2024, 18:28

Detaljnije >>

ŠTA ĆE SE OKRETATI TOKOM PRVOMAJSKIH PRAZNIKA? Uranak od pola miliona dinara!

Prvi maj proglašen je Međunarodnim praznikom rada 1889. godine, tri godine nakon velikih majskih demonstracija u Čikagu, kada je na desetine hiljada radnika stupilo u štrajk zahtevajući osmočasovno radno vreme. U Srbiji se obeležava od 1893. godine...

Izvor: HotSport.rs, 29.Apr.2024

Detaljnije >>

Prvomajski proglas Nezavisnosti: Za demokratski i radnički restart

Demokratski, nezavisni sindikati su temelj demokratije i napretka, ali otvorenost za iskreni dijalog ne treba da zavara, jer je sindikat "Nezavisnos" spreman i...

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Apr.2024

Detaljnije >>