Ponovo protest prosvetara, u novembru verovatno štrajkovi

Izvor: Bor030.net, 21.Okt.2014, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo protest prosvetara, u novembru verovatno štrajkovi

Nezadovoljni najavom smanjenja plata u okviru vladinih mera štednje, četiri najveća sindikata prosvete organizovaće sutra protest u Beogradu, a u školama članicama tih organizacija neće biti nastave.

Protest će početi u 13 sati na Trgu Nikole Pašića, a očekuje se da nastave ne bude u 800 do 1.000 škola, rekao je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević na zajedničkoj konferenciji čelnika sindikata.

Prosvetari traže da budu >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << izuzeti iz smanjenja zarada, donošenje zakona o platnim razredima i otpočinjanje pregovora o kolektivnom ugovoru.

Prema Matijevićevim rečima, prosvetari ne traže povećanje plate nego da im se ne smanjuje zarada, jer će u tom slučaju svi doći na “minimalac”. On je pozvao kolege da dođu na protest i podsetio da Srbija od svih evropskih zemalja najmanje izdvaja za obrazovanje.

“Smanjenje zarada u obrazovanju predstavlja guranje u bunar srpske budućnost”, rekao je Matijević.

Predsednik Granskog sindikata prosvete “Nezavisnost” Tomislav Živanović istakao je da je obrazovanje decenijama ispod proseka i zamerio državi što nije mogla da finansira ni učescće Srbije u narednom ciklusu PISA istraživanja.

“Mi smo na koloseku koji vodi u centralnu Afriku, a ne u Evropu”, rekao je Živanović, a predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković je rekao da “ovu državu prosveta uopšte ne interesuje”.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović rekao je da će čelnici ta četiri sindikata danas razgovarati sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem i najavio da će sindikati nastaviti borbu.

Kako je rečeno, ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, u novembru će započeti zakonski štrajk, sa časovima od 30 minuta i neće prestati do ispunjenja zahteva.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Bor030.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ŠTRAJK: U sredu ne rade škole u Vranju

Izvor: OkRadio.rs, 21.Okt.2014

I u Vranju će u sredu u osnovnim i srednjim školama nastava biti totalno obustavljena, najavljuju sindikalisti. - Časova neće biti u svim školama na teritoriji grada, ali i u Bujanovcu  i Vranjskoj Banji – kaže Tomislav Pešić predsednik  Unije sindikata prosvetnih radnika Vranja. Prema...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.