Napokon na slobodi: Uhapšena zbog pokušaja samoubistva i prisilno hranjena cevčicom kroz nos

Izvor: Svet, 23.Avg.2014, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napokon na slobodi: Uhapšena zbog pokušaja samoubistva i prisilno hranjena cevčicom kroz nos

Irom Šarmila, indijska aktivistkinja za ljudska prava koja je nedavno puštena iz zatvora u kome je skoro 14 godina štrajkovala glađu i bila prisilno hranjena, danas je prebačena u bolnicu, saopšteno je u Nju Delhiju.
Indijka je prebačena u bolnicu kako bi se bolje nadgledalo njeno zdravstveno stanje, izjavio je aktivista Balu Lojtongbam.
Irom Šarmila (42) nije uzela čvrstu hranu od novembra 2000. godine, jer štrajkuje gladju u znak protesta zbog indijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << zakona koji vojnicima dozvoljava da ubijaju bez krivičnog gonjenja i hapse bez naloga ekstremiste u indijskom delu Kašmira i delovima severoistoka zemlje.
Ona je odmah osudjena za pokušaj samoubistva što je krivično delu Indiji. Za vreme boravka u zatvoru, Irom Šarmila je pretežno bila u bolnici gde je, po nalogu vlasti, na silu dobijala hranu putem cevčice u nosu.
Indijska televizija prikazala je danas snimke na kojima je Indijka odvedena u bolnicu posle nereda koji su se dogodili izmedju policije i demonstranata u gradu Impala u indijskoj državi Manipur. Prebačena je u bolnicu gde i ranije bila.
Za sada se ne zna da li će protiv nje biti pokrenut krivični postupak pošto je bila na demonstracijama o zaštiti ljudskih prava. Prema spornom zakonu, vojnici mogu da budu krivično gonjeni za narušavanje ljudskih prava samo po specijalnoj dozvoli federalne vlade.
Zvanična dokumenta su pokazala da je vlada indijskog Kašmira u poslednje dve decenije tražila dozvolu za sudsko gonjenje 50 vojnika, ali je federalna vlada u svim slučajevima odbila da je izda.
Šarmila je u nekoliko navrata rekla da neće prekinuti štrajk gladju dok se ne povuče taj zakon.
 
Izvor: Blic
Foto: tehelka.com
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Svet...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.