Advokati strepe od hapšenja

Izvor: B92, 30.Sep.2014, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati strepe od hapšenja

Uprkos pozivima na pregovore, advokati nastavljaju štrajk, a danas će se održati protest u Čačku.

Predsednik Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije za reformu pravosuđa 2013 - 2018. Dragomir Milojević, inače predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva, pozvao je advokate da nastave pregovore sa nadležnim ministarstvima kako bi se prekinula blokada srpskog pravosuđa

I ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravde Nikola Selaković je pozvao branioce da prekinu štrajk i vrate se pregovorima. On je advokate podsetio i da je, na osnovu odluke Ustavnog suda iz 2008, zakon izričito propisao da advokat ne može da odbije zastupanje u istrazi i krivičnom postupku ako ga za branioca odredi sud, tužilaštvo ili advokatska komora.

"Predložio sam advokatima i nadležnim ministarstvima da pregovaraju kako bi se izašlo iz ove pat pozicije, jer pravosuđe ne radi", rekao je Milojević. On je ukazao da zbog svakodnevnog odlaganja suđenja najviše trpe građani i sudovi.

Podršku srpskim advokatima pružile su kolege iz Slovenije, DS i DSS, Društvo sudija Srbije osporilo je Zakon o notarima i srodne akte, a NDS je najavila pokretanje inicijative za zakonske izmene.

Takođe je dodao da je od 9.639 advokata u Srbiji, njih 7.157 u sistemu paušalnog oporezivanja. Od 3.538 kojima su do sada izdata poreska rešenja, žalilo se samo 239. Ministar je dodao i da mu je žao što stradaju "mali“ advokati:

"Ministarstvo neće dozvoliti da budu zgaženi. Zato će biti preduzete aktivnosti da se tim ljudima obezbedi posao, pored ostalog i kroz uključivanje u pružanje besplatne pravne pomoći", kaže Selaković.

Inače, regionalne advokatske komore već su pokrenule 11 disciplinskih postupaka protiv štrajkbrehera, među njima i branioca Ratomira Vojvodića. Protiv njega su prijavu disciplinskom tužiocu podneli beogradski advokati Dušan Bratić i Vladimir Galjak, pošto je Vojvodić u "Večernjim novostima“ priznao da sve vreme štrajka radi jer ne može da dozvoli da ljudi bez mogućnosti žalbe ostaju u pritvoru.

I Ministarstvo pravde i AKS obratili su se Ustavnom sudu Srbije. Ministarstvo je podnelo zahtev za ocenu ustavnosti i zakonitosti Uputstva o štrajku, po kome će štrajkbreheri biti disciplinski gonjeni, a AKS je osporila akte ministarstva kao neustavne i tražila da USS hitno odlučuje o ustavnosti Zakona o beležnicima

Sve disciplinske prijave poslate su advokatima na izjašnjenje. Po isteku osam dana, disciplinski tužilac odlučiće o podizanju optužnice. Krajnja mera, ako se utvrdi odgovornost jeste - brisanje advokata iz imenika (oduzimanje licence).

U međuvremenu je formiran i Protestni odbor AKS koji će biti u permanentnom zasedanju i zakazivati proteste širom zemlje. On je već za danas organizovao protest advokata u Čačku, koji ima više branilaca nego cela Vojvodina.

Pošto u Komori, kako kažu, očekuju hapšenja zbog ometanja pravde, Komora će u slučaju privođenja kolega organizovati javna okupljanja i obavestiti sve komore u regionu i Evropi.

Prema rečima portparola Ivana Miloševića, policija je već obišla kancelarije advokata u Majdanpeku, ali nije bilo hapšenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.