Advokati strepe od hapšenja

Uprkos pozivima na pregovore, advokati nastavljaju štrajk, a danas će se održati protest u Čačku.

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2014.

11:58

Default images

Predsednik Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije za reformu pravosuđa 2013 - 2018. Dragomir Milojević, inače predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva, pozvao je advokate da nastave pregovore sa nadležnim ministarstvima kako bi se prekinula blokada srpskog pravosuđa

I ministar pravde Nikola Selaković je pozvao branioce da prekinu štrajk i vrate se pregovorima. On je advokate podsetio i da je, na osnovu odluke Ustavnog suda iz 2008, zakon izričito propisao da advokat ne može da odbije zastupanje u istrazi i krivičnom postupku ako ga za branioca odredi sud, tužilaštvo ili advokatska komora.

"Predložio sam advokatima i nadležnim ministarstvima da pregovaraju kako bi se izašlo iz ove pat pozicije, jer pravosuđe ne radi", rekao je Milojević. On je ukazao da zbog svakodnevnog odlaganja suđenja najviše trpe građani i sudovi. Takođe je dodao da je od 9.639 advokata u Srbiji, njih 7.157 u sistemu paušalnog oporezivanja. Od 3.538 kojima su do sada izdata poreska rešenja, žalilo se samo 239. Ministar je dodao i da mu je žao što stradaju "mali“ advokati:

"Ministarstvo neće dozvoliti da budu zgaženi. Zato će biti preduzete aktivnosti da se tim ljudima obezbedi posao, pored ostalog i kroz uključivanje u pružanje besplatne pravne pomoći", kaže Selaković.

Inače, regionalne advokatske komore već su pokrenule 11 disciplinskih postupaka protiv štrajkbrehera, među njima i branioca Ratomira Vojvodića. Protiv njega su prijavu disciplinskom tužiocu podneli beogradski advokati Dušan Bratić i Vladimir Galjak, pošto je Vojvodić u "Večernjim novostima“ priznao da sve vreme štrajka radi jer ne može da dozvoli da ljudi bez mogućnosti žalbe ostaju u pritvoru. Sve disciplinske prijave poslate su advokatima na izjašnjenje. Po isteku osam dana, disciplinski tužilac odlučiće o podizanju optužnice. Krajnja mera, ako se utvrdi odgovornost jeste - brisanje advokata iz imenika (oduzimanje licence).

U međuvremenu je formiran i Protestni odbor AKS koji će biti u permanentnom zasedanju i zakazivati proteste širom zemlje. On je već za danas organizovao protest advokata u Čačku, koji ima više branilaca nego cela Vojvodina.

Pošto u Komori, kako kažu, očekuju hapšenja zbog ometanja pravde, Komora će u slučaju privođenja kolega organizovati javna okupljanja i obavestiti sve komore u regionu i Evropi.

Prema rečima portparola Ivana Miloševića, policija je već obišla kancelarije advokata u Majdanpeku, ali nije bilo hapšenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: