Izvor: Blic, 14.Nov.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za uvredu vladike 100.000 dinara

Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM) saopštio je danas da je Okružni sud u Beogradu potvrdio presudu Četvrtog opštinskog suda kojom je Zoran Petakov kažnjen sa 100.000 dinara zbog uvrede vladike bačkog Irineja, izrečene na BK televiziji 2005. godine.

Prema oceni JUKOM, tom presudom Okružnog suda stavljena tačka na slučaj Petakov, "koji je postao zvanična žrtva nove klerikalizacije države od strane neodgovornih sudova koji su izbrisali granicu između verskog i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sekularnog, između države i crkve, između kritičkog stava i dogme".

Ta nevladina organizacija najavljuje da će, povodom te presude, protiv države Srbije, kao odgovorne za postupanje sudova, podneti predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Petakov je u emisiji "Klopka", povodom upada pripadnika Nacionalnog stroja na Filozofski fakultet u Novom Sadu, kritički govorio o ulozi crkve u formiranju ekstremističkih desnih organizacija i tom prilikom četiri vladike (među njima i Irineja) označio kao "četiri jahača apokalipse".

Jukom ukazuje da, i pored toga što se vladika Irinej (Mirko Bulović) nijednom nije odazvao na suđenje koje je sam pokrenuo, što nije izveden nijedan dokaz - pa ni onaj da li je crkva stvarno učestvovala u pomaganju i kreiranju desnih ekstremističkih organizacija, a da sud nije uzeo u obzir da

je Petakov bio žrtva njihovog fizičkog napada.

U obrazloženju presude istaknuto je da tvrdnja Petakova predstavlja izuzetno tešku uvredu, jer ona insinuira da vladika lično i kao episkop Srpske Pravoslavne crkve ne teži dobru i pobedi dobra, "već zlu i pobedi zla, u smislu hrišćanske estahologije".

Po oceni sudije Miroslava Bošnjaka, što se potvrđuje pravosnažnom presudom Okružnog suda, takvi vrednosni sudovi Petakova objektivno su mogli da povrede verska osećanja i drugih građana Srbije, koji su po poslednjem popisu iz 2002. godine 95 odsto vernici, a 85 odsto pravoslavci.

Prilikom izricanja prvostepene presude, podseća JUKOM, sudija Bošnjak usmeno je obrazložio da uvreda Vladike Irineja, koji je "besprekorna ličnost", predstavlja uvredu za sve hrišćanske vernike, kao i da se i on, "kao sudija i kao kršteno lice", oseća uvređenim.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Petakov kažnjen zbog episkopa Irineja, JUKOM se žali Strazburu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Nov.2008

BEOGRAD - Komitet pravnika za ljudska prava najavio je danas da će Evropskom sudu za ljudska prava podneti tužbu protiv države Srbije kao odgovorne za postupanje sudova, povodom presude kojom je aktivista Antifašističke akcije iz Novog Sada Zoran Petakov oglašen krivim za uvredu episkopa Irineja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Za uvredu vladike - 100.000

Izvor: Kurir, 15.Nov.2008, 10:37

BEOGRAD - Komitet pravnika za ljudska prava najavio je da će Evropskom sudu za ljudska prava podneti tužbu protiv države Srbije kao odgovorne za postupanje sudova povodom presude kojom je aktivista Antifašističke akcije iz Novog Sada Zoran Petakov oglašen krivim za uvredu episkopa bačkog Irineja. Okružni...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.