Teško dokazati genocid

Izvor: RTS, 24.Nov.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teško dokazati genocid

Tužba Hrvatske i najavljena tužba Srbije u Međunarodnom sudu pravde verovatno neće završiti presudom, jer se genocid teško dokazuje, ocenjuju stručnjaci za međunarodno prava.

Uzajamne tužbe Srbije i Hrvatske za genocid najverovatnije neće dobiti epilog u obliku presude pred Međunarodnim sudom pravde, smatraju strani eksperti za međunarodno pravo.   

Nijedna tužba neće imati uspeha, ocenila je advokat i stručnjak za međunarodno pravo Heikelina >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Verijn Stuart.

"Hrvatska će morati da dokaže da je bilo genocida, a ne verujem da će u tome uspeti", rekla je Verijn Stuart u izjavi za francusku agenciju Frans pres.

Prema definiciji u međunarodnom pravu, genocid je zločin učinjen "sa namerom da se uništi, delom ili u potpunosti, jedna nacionalna, etnička, rasna ili verska grupa" i najteži je zločin prema međunarodnom pravu ali, kako objašnjava Heikelina Verijn Stuart, i najteži da se dokaže.

Docent međunarodnog prava na Univerzitetu u Leuvenu u Belgiji Sedrik Ringert smatra da će zbog nedostatka dokaza biti veoma teško da se "dokaže namera države da eliminiše neku grupu".

Međunarodni sud pravde u Hagu proglasio se 18. novembra nadležnim za tužbu Hrvatske protiv Srbije kojom se tvrdi da je zvanični Beograd odgovoran za genocid navodno počinjen nad nesrbima u toj republici, u periodu između 1991. i 1995. godine.

Zvanični Zagreb tužbom je zatražio da Međunarodni sud pravde proglasi Srbiju krivom za kršenje Konvencije o genocidu i naloži joj da kazni sve počinioce i Hrvatskoj vrati kulturna dobra i plati ratnu štetu u iznosu koji bi odredio sud.

Vlada Srbije je, dva dana kasnije, odlučila da započne proceduru podnošenja protivtužbe Međunarodnom sudu pravde protiv Hrvatske za genocid nad Srbima. Vlada je odlučila i da formira pravni tim radi utvrđivanja istine o sukobu i zločinima na teritoriji Hrvatske tokom rata 1991-1995. godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Stručnjaci: Teško dokazati genocid

Izvor: Kurir, 24.Nov.2008

HAG, 24. novembra 2008. (Beta-AFP) - Tužba Hrvatske i najavljena tuzba Srbije u Međunarodnom sudu pravde verovatno neće završiti presudom, ocenili su danas stručnjaci međunarodnog prava. Obe tužbe neće imati uspeha, rekla je stručnjak Heikelina Verijn Stuart (Verrijn). "Hrvatska će morati da...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.