Raste broj zavisnika od nikotina

Izvor: B92, 29.Okt.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste broj zavisnika od nikotina

Pušači koji danas traže pomoć lekara da bi se odvikli od pušenja, veći su zavisnici od nikotina nego što su njihove "kolege" bile pre 20 godina, zaključili su nedavno američki istraživači.

Istraživači su u tri navrata u Kaliforniji (SAD), od 1989. do 2006. godine, ispitivali nivo zavisnosti na grupi od 600 pušača, podvrgnutih medicinskom programu odvikavanja.

Njihov zaključak, izveden na osnovu upitnika koji su ispitanici popunjavali: 73 odsto onih koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su zatražili medicinsku pomoć da bi ostavili cigarete tokom 2005. i 2006. godine spadaju u teške nikotinske zavisnike.

Prema rečima dr Dejvida Saksa, iz Centra Palo Alto za prevenciju i plućne bolesti u Kaliforniji, broj teških nikotinskih zavisnika je od 1989. do 1990. godine iznosio 55 odsto, dok je 1994. godine 66 odsto ljudi koji su tražili pomoć lekara da bi se odvikli od pušenja spadalo u kategoriju teških zavisnika.

Saks ističe da se zavisnost od nikotina s godinama povećava među američkim pušačima, a da istraživači ne mogu da utvrde zašto.

U izveštaju Organizacije za javno zdravlje iz Masačusetsa iz 2006. godine, navodi se da je, od 1998. do 2004. godine, nivo nikotina u većini cigareta porastao za 10 odsto.

Ljudima koji zatraže pomoć lekara daje se terapija koja uključuje zamenu za nikotin poput nikotinskih flastera koji oslobađaju nikotin kroz kožu, nikotinske gume za žvakanje, spreja za nos, inhalatora i antidepresiva, koji povećavaju nivo dopamina u mozgu.

Rezultati ove studije su "važni zato što je ona pokazala da medicinski tretman mora biti utoliko intenzivniji što je pušač više zavistan od cigareta - da bi zavisnik tek po završetku terapije bio u stanju da se odrekne duvana", izjavio je Saks Rojtersu.

"Oko tri četvrtine pušača u SAD fizički su veoma zavisne od nikotina", naglasio je dr Saks.

Prema podacima kojima raspolaže Američki centar za kontrolu bolesti i prevenciju, u SAD puši oko 21 odsto stanovništva (45 miliona ljudi).

Pitanja na osnovu kojih su naučnici određivali stepen zavisnosti od nikotina odnosila su se na navike pušača poput pitanja da li prvu cigaretu popuše u roku od 30 minuta od buđenja.

Ispitanici su odgovarali i na pitanja da li im je teško da se uzdrže od pušenja u prostorijama u kojima je pušenje zabranjeno, kao i da li puše i kad su toliko bolesni da su vezani za postelju.

Ilijana Rupić, Tanjug.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.