Obama pobedio Mekejna i Ingliša

Izvor: Blic, 06.Nov.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama pobedio Mekejna i Ingliša

SARAJEVO – Kandidat američkih demokrata Barak Obama ubedljivo je pobedio na izborima koji su organizovani u Sarajevu, a ize sebe ostavio supranike- republikanca Džona Mekejna i ambasadora SAD u BiH Čarlsa Ingliša. Ukratko, to je jedan od „opipljivih" rezultata preksinoćnje „Izborne večeri", hepeninga koji je u holu parlamenta BiH organizovala Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini.



Na listiću koji je podeljen prisutnima na „Izbornoj noći" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osim Obame i Mekejna, bio je, simbolično, i američki ambasador u BiH Čarls Ingliš, ali je osvojio - najmanje glasova.

„To je verovatno zato što sam platio piće", prokomentarisao je Ingliš.

Inače, finale predsedničke trke u SAD u Sarajevu je praćeno na neuobičajen način. Američka ambasada je u zgradi Parlamentarne skupštine BiH priredila „Izbornu noć", neformalno druženje predstavnika diplomatskog kora, političara, zvaničnika i državnih službenika BiH, predstavnika domaćih i stranih medija.

U potpuno opuštenoj atmosferi u kojoj je sve bilo u znaku crvene, bele i plave boje i uz zvuke orkestra američke mornarice, ali i jako policijsko obezbeđenje, praćeni su izveštaji CNN-a sve do ranih jutarnjih časova i objavljivanja nezvanične pobede demokrate Baraka Obame.

Američki ambasador u Sarajevu Čarls Ingliš koji je, kao što to i priliči domaćinu, prvi došao u zgradu parlamenta BiH, izrazio je uverenje da će „ovi izbori uneti novu dimenziju u američku politiku".

„Ovaj dan označava početak kraja rasne i spolne isključivosti u procesu izbora lidera naše zemlje", rekao je Ingliš, naglašavajući da će „prvi put u američkoj istoriji dugoj 50 godina biti izabran ili Afroamerikanac za predsednika ili žena za potpredsednika". On je izrazio i uverenje da će nova američka administracija nastaviti sa doslednom politikom prema BiH, da će je „podržati na putu prema EU i NATO i to na principima Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Što se tiče domaćih političara, a prilično ih se mnogo odazvalo pozivu, oni su se i u „Izbornoj noći" ponašali u već poznatom maniru. Naravno, svi su došli u svečanim odelima, mnogi sa svežim frizurama, ali i sa starim stavovima koje su rado ponavljali pred tv-kamerama. Tako je, recimo, predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić više puta ponovio da od „nove progresivne američke administracije očekuje da pomogne da se u BiH primeni međunarodno pravo i da ne dozvoli legalizaciju Miloševićevog projekta". Inače, Silajdžić je jedini član Predsedništva BiH koji je prisustvovao „Izbornoj noći", a u jednom trenutku - što su i kamere lokalnih televizija zabeležile - zagrlio se sa parlamentarcem Slavkom Jovičićem Slavujem iz SNSD.

Ministar bezbednosti BiH Tarik Sadović, zaslepljen blještavilom reflektora i američkom koreografijom, iskoristio je priliku da jednom Kinezu ispriča vic o Crnogorcima, odnosno crnogorskoj delegaciji koja je posetila Kinu i kojoj je tamošnji predsednik, nakon što je čuo da Crnogoraca ima oko 700.000, rekao: „Zašto onda niste došli svi?".

Primetno je bilo i druženje čelnika državnih bezbednosnih agencija, Tužilaštva BiH i entitetskih ministarstava unutršnjih poslova, što su neki šaljivo komentarisali kako „bezbednjaci žele da demantuju tvrdnje predsedavajućeg Saveta ministara BiH Nikole Špirića da među njima nema koordinacije". Saglasno su kooordinirali uz čašicu.

Američka „Izborna noć" se po mnogo čemu razlikovala od „fešti" na koje su domaći političari navikli, između ostalog i po tome što se „skromno" pilo, a još „skromnije" jelo, sve „na čačkalicu".

Milorad Dodik „nezainteresovan"

Novinari su kuloarima komentarisali da „Izborna noć" „nije zainteresovala" i aktuelnog premijera RS Milorada Dodika i najviše predstavnike ovog entiteta u Predsedništvu i Savetu ministara BiH Nebojšu Radmanovića i Nikolu Špirića. Noć su ispod reflektora ipak proveli i brojni predstavnici iz RS, među kojima glavni revizor Boško Čeko, bivši premijer Dragan Mikerević...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.