
Izvor: B92, 15.Dec.2008, 16:37 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Kupusom protiv stresa
Ponovo je došlo vreme kupusa, klasičnog jesenjeg i zimskog povrća bogatog vitaminima.
Nutricionisti sa Minhenskog Univerziteta preporučuju da se kupus uvrsti u redovni jelovnik, a idealno bi bilo jedanput nedeljno.
Još stari Rimljani znali su da je kupus čudo od hranljivih materija. Još su ga u doba antike rado sadili i konzumirali. Prvobitno ovo povrće potiče iz Sredozemlja.
Bečki profesor Hademar Bankhofer objašnjava da jedenje kupusa jača čulo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vida, imunitet i disajne puteve, a za to je odgovorna bioaktivna supstanca betakaroten. Dovoljno je 125 grama kupusa da bi se pokrila dnevna potreba za betakarotenom.
Osim toga, kupus je bogat vitaminom C koji se ne uništava čak ni prilikom kuvanja.
B vitamini u kupusu jačaju nerve i čine nas otpornim protiv stresa, a vitamin C tu pripomaže.
Ono što malo ko zna je da je kupus bogat mineralom kalcijumom koji je važan za kosti i srce.
Porcija od 200 grama sadrži toliko kalcijuma kao i dve čaše mleka.
Kupus pomaže i kod detoksifikacije jer se gusta masa kupusa polako provlači kroz creva i nosi sa sobom sve otrovne i štetne materije. Tako se čiste creva i podstiče varenje.
Međutim, ne podnosi svako kupus, jer su posledice neprijatna nadimanja. U tom slučaju pomaže da od začina stavite dosta kima ili da kupus pre pripreme stavite u zamrzivač.