Kafane bez duše

Izvor: Politika, 09.Jul.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kafane bez duše

Nastavlja se takozvano preuređenje popularnih gradskih restorana, odnosno, njihovo pretvaranje u kafiće, poslastičarnice ili „butike” peciva

Sve češća preuređenja čuvenih beogradskih kafana u savremene, bleštave restorane, prema rečima čelnika preduzeća „Tri grozda”, neophodna su kako bi privukla mlađe posetioce i strane turiste. Novo rukovodstvo poznatog ugostiteljskog preduzeća iz Makenzijeve ulice, u čijem se vlasništvu nalazi oko 40 objekata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << navodi da su neki od njih modernizovani radi uspešnijeg poslovanja ove firme koja je nedavno izradila novu strategiju razvoja. Zbog toga se uveliko spremaju da za oko mesec dana počnu potpunu promenu izgleda čuburskog boemskog bisera, kafane „Trandafilović”.

Na radost gradskih boema u „Tri grozda” ističu da to ne znači da će sve kafane koje su u njihovom vlasništvu biti na ovaj način preuređene.

– Naš upravni odbor je na osnovu agencijskih nalaza o potraživanjima gostiju doneo ovakve odluke. Na primeru „Domovine”, našeg restorana u Bulevaru kralja Aleksandra, koji je pretvoren u „Spik izi”, savremen, klimatizovan kafić sa internetom, vidi se da su nam neophodne takve promene jer ovo mesto sada donosi mnogo veći profit. Slična je situacija i sa „Pevcem”, u kome se pre renoviranja okupljalo nekoliko penzionera, a profit gotovo da nismo ni imali. Sada se tamo okuplja po nekoliko stotina gostiju, u toku jedne večeri i jedno je od najelitnijih mesta u gradu. Takođe, dolaze i stare mušterije i niko se ne buni. Zamislite da mu sada vratimo pređašnji izgled, koliko bi mladih posetilaca protestovalo zbog toga – objašnjavaju rukovodioci „Tri grozda”.

Jedan od mlađih čelnika firme ističe da ga je deda koji je redovno obitavao u „Domovini” kritikovao zbog promene izgleda čuvene kafane, da nije hteo da proba „čiz-kejk” već je u „Spik izi” kafeu tražio tulumbe, ali unuk je siguran da je njegovo preduzeće povuklo pravi potez jer su mladi nagrnuli u sada već popularni kafić.

Na pitanje da li i preostale stare kafane očekuje ista sudbina, u „Tri grozda” odgovaraju da osim „Trandafilovića”, za sada ne planiraju da preuređuju nijedan objekat. Prema njihovim rečima, starim boemima ostaće gostionice poput „Orača”, „Mlave”, „Avalice”, „Sporta” ili „Orašca”, dok razmišljaju da pivnicu „Goricu” preurede u butik peciva.

– Ipak ne znamo šta će biti za koju godinu. Ako nam od neke firme tipa „Mekdonaldsa” stignu ozbiljne ponude za preuređenje preostalih kafana ne možemo ih odbiti, nismo ludi da radimo na svoju štetu. „Orač” je restoran u blizini „Trandafilovića”, a tu je bila i „Vltava”, pa se nije isplatilo da na malom prostoru imamo tri objekta istog tipa. Nećemo menjati izgled „Orašca”, osim što je dogodine moguće renoviranje krova ovog restorana. Staro ruho zadržaće i kafane, kao što su „Mlava”, „Kalenić”, ili „Polet”, u kojima po povoljnim cenama mogu da se naruče domaći specijaliteti i riba – saopštavaju u „Tri grozda”.

Na konstataciju da se u javnosti može čuti da neki od vlasnika akcionarskog preduzeća „Tri grozda” imaju veze sa mafijom, u upravi preduzeća su istakli da nemaju takve informacije, da nije njihovo da o tome misle, već je utvrđivanje takvih stvari posao određenih državnih institucija.

– O tome odlučuju pravosudni organi, a naš posao je da sprovodimo odluke Upravnog odbora, postavimo firmu na svoje noge, a ne da se bavimo čaršijskim glasinama – reči su novih čelnika.

U njihovim osavremenjenim restoranima neće, kažu, biti drastičnih uvećanja cena, niti otpuštanja osoblja. Konobari koji ne budu želeli da rade u ovakvim objektima, kakav će i „Trandafilović” uskoro postati, biće preseljeni u neke druge stare kafane.

Verni posetioci „Trandafilovića” najavljuju proteste zbog ove odluke. Drinka Radovanović, poznata vajarka koja već 30 godina redovno obitava u ovoj kafani, pita se dokad više gradski boemi da trpe i gledaju kako nove gazde uništavaju jedan po jedan čuveni restoran, kao što su bili stari „Šumatovac”, „Pod lipom”, „Pevac” i ostali.

– Za stolovima „Trandafilovića” sedeli su Konjević, Libero Markoni, najčuvenije ličnosti javnog života" Ako naruše izgled ovog kafanskog bisera, porušiće deo gradske istorije. Gde da dovedemo strance da im pokažemo našu tradicionalnu hranu i provod. Bila sam svuda po svetu, oni čuvaju svoje čuvene kafane u izvornom obliku jer dobro znaju da bez njih grad gubi dušu. Ako preurede i ovaj restoran uzeće nam dušu, jer u njemu smo proveli život – istakla je Radovanovićeva.

Čelnici „Tri grozda” juče su ponosno reporterima „Politike” pokazali i preuređenje nekada čuvene „Vltave”, koja se nalazi u Makenzijevoj ulici pored upravnog zdanja, najavljujući skoro otvaranje kafića „Crnjanski”, nazvanog po poznatom piscu koji je živeo u toj zgradi.

– Ne razumem zašto se bune, otići ću do „Trandafilovića” da porazgovaram sa stalnim gostima, pa nama je u interesu da nas i dalje posećuju. Kako u „Pevac” i „Spik izi” i dalje dolaze stare mušterije – pita se jedan od rukovodilaca „Tri grozda”.

N. Belić – D. Jokić

[objavljeno: 09.07.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.