Jedini kriterijum – štednja

Izvor: Politika, 20.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedini kriterijum – štednja

Pri skidanju šest sportova sa programa Univerzijade vodilo se pre svega računa o štednji. Ispali su „skupi” sportovi, sportovi sa velikim brojem učesnika bez obzira na njihovu tradiciju, masovnost ili uspešnost na međunarodnoj sceni.

Sa programa su skinuti opcionalni sportovi (po izboru domaćina) veslanje, kajak i kanu, streljaštvo, rukomet, rvanje i karate, tako da će se studenti sportisti takmičiti u 15 sportova, 13 stalnih i samo dva po izboru domaćina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Stalni, ili obavezni sportovi na letnjim univerzijadama, pa i beogradskoj, jesu atletika, džudo, fudbal, mačevanje, odbojka, plivanje, sportska gimnastika, ritmička gimnastika, stoni tenis, skokovi u vodu i tenis.

Na programu Beogradske univerzijade ostala su i dva sporta u izboru domaćina – tekvondo i streličarstvo.

Organizacioni komitet se opredelio za opstanak ova dva sporta jer su njihove međunarodne sportske federacije prihvatile da učestvuju u troškovima organizacije takmičenja. Međunarodna tekvondo federacija je za to obezbedila 250.000 dolara, a streličarska se obavezala da donese neophodne rekvizite (vrednost nije poznata).

Ova odluka, očigledno rukovođena željom da se što više uštedi i da se smanji ukupan budžet, dovela je do izvesne sportske nepravde. Sportovi u kojima su naši sportisti izuzetno uspešni na međunarodnoj sceni, i koji su svoje planove i programe rada u novom olimpijskom ciklusu vezali za Beogradsku univerzijadu, skinuti su sa programa, a ostala su dva sporta, istina oba olimpijska, ali u kojima srpski sportisti nisu ni blizu najvećoj sportskoj sceni, ni po organizaciji, ni po masovnosti, ni po rezultatima. To je kao kada trener izbaci iz tima najboljeg igrača i ubaci netalentovano dete sponzora kluba...

– Ovo je izuzetno težak udarac našem trofejnom sportu, jer smo na činjenici da će se za Univerzijadu završiti strelište u Kovilovu gajili strategiju za naredni period i ušli, ove sezone, u nekoliko projekata. Računajući da će Kovilovo biti potpuno završeno, konkurisali smo i dobili organizaciju Svetskog kupa 2010. godine kao i Šampionata Evrope u svim olimpijskim disciplinama 2011. i oba su kvalifikaciona za Olimpijske igre u Londonu – izjavio je „Politikinom žurnalu” Srećko Pejović, do juče direktor za streljačka takmičenja na Univerzijadi.

Treba li reći da bi završetak streljačkog centra u Kovilovu koliko-toliko rešio problem naših strelaca koji osvajaju medalje na najvećim takmičenjima, iako su uslovi u kojima treniraju zaista nedostojni dobitnika nacionalnih priznanja.

Na spisku ukinutih sportova su veslanje i kajak i kanu u kojima naši sportisti u ovom milenijumu postižu vrhunske rezultate. Uz to, ova dva sporta na Savskom jezeru na Adi Ciganliji imaju svu neophodnu infrastrukturu, uostalom letos su održani univerzitetski svetski šampionati u oba sporta, generalne probe za Univerzijadu i organizatori su dobili komplimente, a sada – kao što kaže predsednik Kajakaškog saveza Srbije Mirko Nišović – otplaćuju dugove a ne mogu da računaju da će u 2009. zbog Univerzijade dobiti nešto sredstava za čamce, vesla, ergometre... Najveći problem kada su u pitanju vodeni sportovi, svakako je zatvaranje Savskog jezera za kupače krajem juna (treninzi) i početkom jula (takmičenje), ali postoji mišljenje da bi Beograđani to razumeli...

Sportski radnici u sportovima koji su brisani sa programa Univerzijade ne mogu da shvate da smo se odrekli sigurnih medalja u streljaštvu, veslanju, kajaku, rvanju...

Ž. B.

---------------------------------------------

Razočaranje među rukometašima

Generalni sekretar Rukometnog saveza Srbije Božidar Đurković izjavio je da ga je vest o tome da ovaj sport neće biti na Univerzijadi 2009. „pogodila kao grom iz vedra neba”.

– Nije nam bilo pravo. Odluka je takva kakva jeste, pa ako je to velika ušteda za državu, onda u redu. Ipak, mislim da je rukomet trebalo da bude na Univerzijadi, pogotovo sada kada smo dobili organizaciju Evropskog prvenstva 2012 – rekao je Đurković.

Generalni sekretar RSS naglasio je da je Savez odradio dobro i na vreme svoj deo posla u pripremi Univerzijade:

– Prošli smo sve inspekcije, ali ako nema novca – šta da radimo. Procena ljudi iz Univerzijade je bila da nema dovoljno mesta u Olimpijskom selu, da bi hale trebalo rekonstruisati. I ta priča ima osnova...

Rukomet je u Beogradu trebalo prvi put da bude na programu Univerzijade, a bilo je predviđeno da učestvuje 16 muških i 12 ženskih ekipa, koje bi se takmičile u Inđiji, Beogradu i Smederevu.

Beta

--------------------------------------------------------------

Dokmanac: Izbačen najstariji olimpijski sport

Selektor rvačke reprezentacije Srbije Milorad Dokmanac izjavio je da je iznenađen činjenicom da na Univerzijadi u Beogradu neće biti „najstarijeg olimpijskog sporta – rvanja”.

– Pitanje je kako se ušlo u posao sa organizacijom Univerzijade. Trebalo je realno proceniti kakve su nam mogućnosti – rekao je Dokmanac.

Prema njegovim rečima, činjenica da se morao redukovati broj takmičara i sportova ne objašnjava zašto nema mesta za najstariji olimpijski sport, a ima za tekvondo.

– Sve ovo imaće negativne odjeke u Svetskoj rvačkoj federaciji i negativne posledice po sport, a mi smo poslednjih godina bili organizatori mnogih velikih takmičenja – rekao je Dokmanac.

Selektor rvačke reprezentacije objasnio je da je potpisan ugovor između Svetske rvačke federacije i Svetske studentske sportske federacije, čime je garantovan nastup vrhunskih takmičara na Univerzijadi.

Univerzijada je trebalo da bude takmičenje na kome su Davor Štefanek, Kristijan Fris i Aleksandar Maksimović mogli da osvoje medalje. Razočaran sam, jer imamo dobre momke i to je trebalo da bude jedna dobra provera za njih – rekao je Dokmanac.

Beta

[objavljeno: 21/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.