Zmaj odneo sobu na naduvavanje u svemir

Izvor: B92, 11.Apr.2016, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zmaj" odneo sobu na naduvavanje u svemir

Privatna firma za letove u svemir SpaceX obavila je isporuku visokog prioriteta: prvu do sada napravljenu prostoriju na naduvavanje za astronaute.

Teretni brod te američke firme, "Dragon", stigao je u nedelju na Međunarodnu svemirsku stanicu, dva dana posle poletanja iz Kejp Kanaverala, na Floridi.

"Zmaj" je doneo 3.175 kilograma tereta, uključujući i prostoriju mekih zidova koju je izgradila firma Bigelow Aerospace. Ta prostorija koja je prva te vrste može da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naduva do veličine male sobe, a biće osposobljena tokom maja.

Ta nova tehnologija menja uslove boravka astronauta u svemiru. NASA predviđa staništa na naduvavanje kroz nekoliko decenija na Marsu, dok Bigelow namerava da za četiri godine lansira dve svemirske stanice na naduvavanje i to za komercijalni zakup.

Ovo je bila prva isporuka SpaceX za američku svemirsku agenciju NASA ove godine. Nesreća pri lansiranju juna prošle godine odložila poletanja, pa su mnoge pošiljke na čekanju.

SpaceX je u petak postigao još jedan uspeh sletanjem pogonskog dela rakete za lansiranje na plutajuću platformu na moru, pa se raketa može ponovo upotrebiti što smanjuje trošak narednih letova.

"Dragon" će ostati na stanici mesec dana pre povratka na Zemlju s naučnim uzorcima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.