Umetnik prodaje tuđe fotografije s Instagrama za 100.000 dolara

Izvor: B92, 24.Maj.2015, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umetnik prodaje tuđe fotografije s Instagrama za 100.000 dolara

Najnovija izložba njujorškog umetnika Ričarda Prinsa pokreće mnoštvo etičkih pitanja u svetu umetnosti. Razlog? Umetnik prodaje platna koja su zapravo tuđe Instagram fotografije.

"Novi portreti" naziv je izložbe koja je prvi put prikazana prošle godine u galeriji Gagosijan, a sadrži platna na kojima se nalaze Instagram fotografije, odnosno printskrinove sa lajkovima i komentarima Instagram korisnika.

Na fotografijama na Instagramu svoj komentar ostavio je i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << umetnik, a potom ih odštampao na velika platna. Neke slike prodaju se po ceni i od 100.000 dolara po komadu.

Jedna od devojaka sa Instagram fotografije, pod nikom DoeDeere, na Instagramu je potvrdila da umetnik nije tražio odobrenje za korišćenje fotografije.

"Da, moj portret se trenutno nalazi u njujorškoj galeriji Friz. Ne, nisam dala odobrenje za ovo, a kontroverzni umetnik ju je ipak izložio. Moj portret je prodat za 90.000 dolara", napisala je devojka.

Sudeći prema Petapikselu, ovo nije pri put da umetnik koristi tuđ rad. Prins je "ozloglašen u svetu umetnosti jer krade ideje drugih ljudi, podvrgava ih manjim promenama i onda potpisuje kao svoje, nakon čega ih prodaje za velike cifre".

Ali, da li Prins na ovaj način krši zakon?

Instagram korisnica DoeDeere navodi da ga neće tužiti, ali umetnik se već jednom, 2013. godine, iz sličnog razloga našao na sudu i - pobedio.

Kad se njegova izložba "Novi portreti" našla u galeriji prošlog septembra, kritičari su bili podeljenih mišljenja.

Dok su jedni smatrali da je njegov rad "naprosto briljantan" jer na neki uvrnuti način govori o privatnosti i autorskim pravima, drugi su samo prokomentarisali kako je “čisto sr**e”.

*

*

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.