Super-erupcija koja bi mogla da uništi Zemlju

Izvor: B92, 24.Jul.2016, 08:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Super-erupcija koja bi mogla da uništi Zemlju

Kada bi se dogodila super-erupcija vulkana, eksplozija bi izbacila toliko pepela u atmosferu, da bi bile poremećene vremenske prilike na celoj planeti u narednih nekoliko godina.

Zavladila bi velika glad, zdravstvena kriza i međunarodni nemiri. Osim toga, o mogućoj super-erupciji saznali bismo prekasno i imali na raspolaganju period od samo godinu dana da se pripremimo za nailazeću kataklizmu.

Američki naučnici do ovih su saznanja došli su tokom istraživanja kvarcnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kristala, nastalih kao posledica magme koja je pokuljala nakon erupcije super-vulkana koja se dogodila pre 760.000 godina na području današnje Kalifornije.

Oni su došli do zaključka da bi Zemlja bila potpuno uništena ukoliko bi se sličan fenomen ponovio, piše Daily Mail.

“Ovakvi fenomeni se događaju iznenada. U naučnom smislu, ako saznate da će Zemlja biti uništena za godinu dana, to je prilično iznenada”, naveo je Giljerme Gvalda, jedan od naučnika koji su učestvovali u istraživanju.

Istraživanje je sprovedeno u Bišop Tafu u Kaliforniji, na mestu gde se dogodila super-erupcija. Tom prilikom nastao je krater dug 30 i širok skoro 17 kilometara. Danas se u toj uvali nalazi dolina Long Veli Kaldera.

U istoriji planete dogodilo se nekoliko ovakvih fenomena, pri čemu se ‘najmlađa’ super-erupcija pojavila pre 26.500 godina na Novom Zelandu, u vulkanskoj zoni Taupo. Dobila je ime Oruanui.

Pre 40.000 godina, velika erupcija dogodila se u današnjim Flegrejskim poljima u Italiji.

U indoneziji pre 75.000 godina jedna od super-erupcija zahvatila je i Sumatru, dok su se na američkom tlu u poslednjih dva miliona godina dogodile tri super-erupcije.

Naučnici ističu da Zemlju čeka bar još jedna super-erupcija, koju nećemo moći da izbegnemo, ali ona se neće dogoditi još dugo.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Super-erupcija koja bi mogla da uništi Zemlju

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jul.2016

Kada bi se dogodila super-erupcija vulkana, eksplozija bi izbacila toliko pepela u atmosferu, da bi bile poremećene vremenske prilike na celoj planeti u narednih nekoliko godina...Zavladila bi velika glad, zdravstvena kriza i međunarodni nemiri. Osim toga, o mogućoj super-erupciji saznali bismo prekasno...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.