Ovo sredstvo košta budzašto, a rešava dvadesetak kućnih problema!

Izvor: BKTV News, 24.Feb.2017, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo sredstvo košta "budzašto", a rešava dvadesetak kućnih problema!

Vodonik peroksid ili "po našem", hidrogen, ima toliko široku primenu u domačinstvu, da može zameniti gomilu kupovnih sredstava za čišćenje.

Vodonik peroksid ili hidrogen peroksid od 3% je taj moćni saveznik u čišćenju različitih mrlja i fleka kako u kuhinji tako i u kupatilu, ali i odličan saveznik u ritualima lepote. Ako ga već nemate u kući, možete ga naći u apotekama u različitim milimitražama.

Kada vidite šta sve možete da rešite uz pomoć 3% >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << hidrogena, trebaće vam veliko pakovanje! Izdvojili smo 16 neverovatnih trikova sa hidrogen peroksidom jačine 3%:

Prvi i veoma koristan savet je da pretvorite svoje pakovanje 3 % hidrogen peroksida u sprej! Samo zamenite poklopac flaše sa glavom neke sprej boce. Ovakvo pakovanje je najpraktičnije kako za najosnovniju primenu oko dezinfekcije rana i posekotina, tako i za primenu oko uklanjanja prljavštine po kući.

Daske za sečenje i radni pult su magneti za razne bakterije. Dezinfikujte ih i očistite kombinacijom hidrogen peroksida i belog sirćeta u razmeri 1:2. Prebrišite povremeno sve ravne površine ovim rastvorom i budite sigurni da su sve bakterije uklonjene.

Isprskajte i prebrišite police frižidera hidrogen peroksidom i na taj način ih dezinfikujte od bakterija. Hidrogen peroksid je odličan za to jer nije toksičan i možete ga slobodno koristiti tamo gde odlažete hranu.

Mašinu za sudove povremeno treba očistiti hidrogen peroksidom kao dezinfikacionim sredstvom jer se zbog ostataka hrane i stalne vlage stvara pogodna sredina za razvoj bakterija. Možete to učiniti tako što ćete sipati oko 100ml hidrogen peroksida u mašinu i pokrenuti ciklus pranja.

Kuhinjske sunđere povremeno potopite u rastvor hidrogen peroksida i tople vode 50:50 i ostavite ih da prenoće u tom rastvoru. Nakon toga ih isperite i koristite i dalje jer su sada dezinfikovani i iz njih otklonjene sve bakterije.

Ako vam se dogodi da vam zagori hrana i uništite šerpu ili tiganj ne očajavajte jer će sa malo trljanja pastom od hidrogen peroksida i sode bikarbone biti kao nove (koristite razmeru 2 dela sode i 1 deo hidrogen peroksida). Dno posude prekrijte pastom i ostavite da odstoji par sati. Nakon 3, 4 sata uzmite veće parče aluminijumske folije zgužvajte ga i njom istraljajte posudu. Zagorele površine počinju da se skidaju a pasta postaje crna. Vašu „ kao novu“ šerpu isperete od viška paste i operite na klasičan način. Ukoliko je stanje posude baš loše ponovite postupak dok ne postignete željeni efekat. Ovaj princip uklanjanja crnih mrlja i zagorele masnoće i sličnih kuhinjskih fleka možete primeniti i na plehove, rerne, ringle i sve druge masne i zaprljane površine. Ako vam se desi da nemate vremena za pripremanje paste možete samo posuti zaprljana mesta sodom, zatim poprskati hidrogen peroksidom i ostaviti da deluje. Ova magična kombinacija može da ukloni svu prljavštinu koju vidite u kuhinji.

Čišćenje kade i lavaboa je svima mučan posao. Olakšajte sebi tako što ćete napraviti pastu od sode bikarbone, hidrogen peroksida i malo tečnog sapuna. Četkom i pastom izribajte kadu i lavabo i ostavite pastu da malo odstoji. Isperite i zadivićete se kako je sve čisto i belo.

Za ovo vam je dovoljno pola sata! Dezinfikujte wc šolju tako što ćete sipati jednu šolju hidrogen peroksida i sačekati da prođe vreme, a zatim samo povucite vodu i šolja je besprekorno čista.

Ako imate tuš zavesu u kupatilu znate kako ona može da bude mamac za bakterije i buđ. Pokušajte da joj produžite vek tako što ćete je osvežiti pranjem u mašini sa šoljom hidrogen peroksida.

Dodajte jednu šolju hidrogen peroksida u toku ciklusa pranja i izbelite veš i peškire ne koristeći toksične preparate poput klasičnih izbeljivača, a efekat će biti više nego zadovoljavajući.

Hidrogen peroksid je odličan za uklanjanje svih vrsta mrlja od kafe, vina, krvi, čokolade, znoja… Možete ga direktno naneti i ostaviti da odstoji 5 minuta, pa isprati. Ako su fleke jače napravite sredstvo protiv fleka od tečnosti za sudove i hidrogen peroksida u razmeri 1:2. To magično sredstvo nanesite na fleku i ostavite da kratko odstoji, toliko da tkanina upije tečnost. Zatim istrljajte natopljeno mesto dlanovima i operite na uobičajen način. Ukoliko su fleke stare, skorele ili, na primer, požutele od znoja, dodajte i malo sode bikarbone sredstvu protiv fleka pa istrljajte četkom te delove. Pošto hidrogen peroksid ima blagu moć izbeljivanja budite oprezni sa tamnim tkanimama.

Omiljeni stolnjak ili zavesa znaju kompletno da požute od stajanja ili se na njima pojave žućkaste fleke koje se teško skidaju. Kako bi im vratili stari sjaj i belinu potopite ih u hladnu vodu sa dve šolje hidrogen peroksida i ostavite da se natapaju sat vremena. Isperite ih zatim hladnom vodom i osušite na vazduhu.

U punu kadu tople vode dodajte dve litre hidrogen peroksida koji će vas podmladiti i pomoći vam u toku detoksikacije organizma. Uživajte u ovoj kupki dodajući povremeno toplu vodu, jer bi trebalo u kadi da provedete sat vremena.

Potopite stopala u toplu vodu sa šoljom hidrogen peroksida da bi vam omekšala ogrubela koža koju ćete nakon toga lako ukloniti. A ako vas muce gljivice napravite rastvor od polovine vode I polovine hidrogen peroksida i njime svako veče naprskajte stopala, ubrzo ćete primetiti značajan napredak.

Pasta od hidrogen peroksida i sode bikarbone može zameniti pastu za zube. Treba je koristiti povremeno da bi izbelela zube, a ako želite da pojačate efekat nakon pranja zuba ispirajte usta hidrogen peroksidom. Četkice za pranje zuba i proteze možete dezinfikovati potapanjem u hidrogen peroksid.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.