Ove namirnice će uskoro postati čist luksuz

Izvor: Domino Magazin, 29.Maj.2015, 05:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove namirnice će uskoro postati čist luksuz

A navikli ste na njih

Volite čokoladu? E pa imamo lošu vest. Evo 5 običnih namirnica koje će uskoro postati čist luksuz.

1. Vino

Ako globalna potražnja potrošača nastavi da raste ovim tempom, procenjuje se da će uskoro nadmašiti zalihe, što znači da ćemo morati svi da pređemo na... pivo?!

2. Čokolada

Proizvoćači kakaa nas već nekoliko godina upozoravaju na to da zbog naglog skoka cene ove biljke, ali i ebole >> Pročitaj celu vest na sajtu Domino Magazin << u zapadnoj Africi gde se proizvodi oko 70 svetskih zaliha kakaa, možemo da ostanemo bez čokolade. Za 20 godina, čokolada će biti izuzetno skupa i retka, gotovo kao kavijar.

3. Sveža voda


Svetski stručnjaci za ekologiju imaju veoma loša predviđanja u vezi sa vodom i kažu da će sledeći veliki ratovi biti vođeni upravo bog tog prirodnog resursa koji nam ponestaje. Pomislite na to kada sledeći put odvrnete česmu.

4. Antibiotici


S obzirom na to da postaju sve manje i manje efikasni, zbog preterane upotrebe, da im se bakterije brzo prilagode, antibioticima preti odlazak u istoriju.

5. Parfemi


Za dobijanje mnogih poznatih parfema koristi se eterično ulje koje se dobija iz cvetova biljke ilang-ilang, koja raste na Komorskim ostrvima, gde je ekonomska situacija veoma loša. Nedostatak finansijskih sredstava, masovno branje cveća i seča zasada, postaju ozbiljna pretnja proizvodnji ilang-ilanga, smatraju stručnjaci. izvor: mondo

Nastavak na Domino Magazin...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Domino Magazin. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Domino Magazin. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.