Otkriven hormon koji sprečava prevaru

Izvor: B92, 17.Nov.2012, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven hormon koji sprečava prevaru

Poverenje, deljenje, sigurnost i ljubav među najvažnijim su stvarima za uspeh jedne veze. Sada na vrh te liste možete dodati oksitocin, hormon za koji su nemački naučnici utvrdili da muškarce čini vernim partenerima.

Studija predstavljena 13. novembra u časopisu “Neuroscience” obuhvatila je 86 muškaraca. Njih pedeset sedam koristilo je oksitocin udisanjem, dok su ostali bili izloženi placebo efektu. Svaki ispitanik potom je upoznat sa jednom od žena koju su u ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objavljenom ispitivanju ocenili kao atraktivnu.

Istraživači su otkrili da pomenuti hormon navodi one muškarce koji su u ozbiljnoj vezi da drže fizišku distancu (10-15 centimetara) između njih i žene. Međutim, to ne znači da ih pod uticajem ovog hormona, žena u eksperimentu nije privlačila, ali ništa “ozbiljnije” osim kontakta očima nije zabeleženo.

Samci kojima je dat hormon i oženjeni koji nisu uzeli dozu oksitocina nisu se osćali neprijatno dok im se žena približavala.

“Oksitocin je poznat kao hormon koji povećava poverenje u ljude pa smo se nadali da će pod njegovim uticajem muškarci biti otvoreniji prema ženama tokom istraživanja. Ali, desilo se nešto sasvim suprotno”, kazao je za “ABC” vođa istraživanja dr Rene Urleman sa Univerziteta u Bonu.

On je objasnio da su slični rezultati ranije zabeleženi u životnjskom svetu, ali da je ovo prvi put da postoje dokazi koji se odnose na ljude.

Maženje, poljupci i orgazam dovode do lučenja oksitocina u ljudskom telu. Nekada je dovoljno i samo fizičko prisustvo voljene osobe da telo luči ovaj hormon koji utiče na povećanje poverenja, prijateljsko ponašanje i povezivanje između partnera ili pak roditelja i dece. Ranije je pokazano da žene takođe luče ovaj hormon tokom porođaja i perioda dojenja.

Foto: marin / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hormon koji muškarce čini vernim

Izvor: Radio 021, 17.Nov.2012

Poverenje, deljenje, sigurnost i ljubav među najvažnijim su stvarima za uspeh jedne veze. Sada na vrh te liste možete dodati oksitocin, hormon za koji su nemački naučnici utvrdili da muškarce čini vernim partenerima.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.