Ne dozvolite da Vas dete ne poštuje

Izvor: BKTV News, 18.Sep.2014, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne dozvolite da Vas dete ne poštuje

Deca često proveravaju koje su vaše granice, odgovaraju vam, bazobrazna su, namerno krše pravila… Kako vas ne bi doveli do ivice nervnog sloma, udahnite duboko i pročitajte naše savete.

Zadržite pribranost Upamtite da od vaše reakcije zavisi dalji odnos sa detetom – da li će biti pozitivan ili negativan. Ukoliko budete previše blagi, “ludiranje” bi moglo da se pogorša. Ako ste suviše strogi, dete će se osećati sputano, a to može kasnije da dovede do problema >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << u komunikaciji sa drugima. Ono tokom ispada proživljava jake emocije, pa vikanje, pretnje, i rečenice poput: “Kako se usuđuješ, ja sam ti majka”, samo može da pogorša situaciju.
Stručnjaci savetuju da duboko udahnete, izbrojite do deset i dobro razmislite da li to što nameravate da kažete zaista poboljšava stvari.
Najbolje je da kažete da ćete pričati posle, kada se oboje “ohladite”. Naravno, to i uradite, najgore je ako dete pomisli da su to “prazne pretnje”.
Pronađite pravi uzrok Odgovaranje roditeljima nije uvek odraz trenutne situacije, pravi razlog može biti u nečemu što nije u vezi sa tim. Možda ima probleme sa prijateljima u obdaništu ili školi, pa se “istresa” na roditelje. To ćete da primetite ako se vraća nervozno iz vrtića ili posle časova. Ostanite pribrani i postavite direktno pitanje: da li se nešto desilo u školi (obdaništu)? Kad dođete do izvora problema, lakše ćete ga rešiti.
Odredite granice Vaše poslušno dete bilo je dobro do juče, a danas odgovara: “Skini mi se s vrata”… Možda samo ponavlja ono što je čulo i ne shvata da je to nepristojno.
Klinci često čuju svoje prijatelje kako odgovaraju roditeljima i žele da ih oponašaju, kažu psiholozi.
Zato recite da je u redu da kaže da je ljuto, umorno, ili mu trenutno nije do priče. Ali, naglasite vikanje i drskost nisu opcije.
Objasnite posledice Kada kažete detetu kakvo ponašanje i koje fraze su neodgovarajuće, objasnite i kakve će biti posledice ako pređe granicu. To može da bude gubitak određenih privilegija, dodatni kućni poslovi koje će morati da uradi, raniji odlazak u krevet… Neka unapred zna koje su moguće kazne, kako ne bi bilo nikakvih iznenađenja. Budite dosledni, držite se pravila, to je jedini način da pokažete da ste ozbiljni.
Pazite šta i kako pričate Bitno je da vi budete uzor najmlađima. Oni uče tako što imitiraju to što su čuli i videli, pre svega kod kuće. Ako roditelji imaju oštar ton u razgovoru, misliće da je to u redu.
Potrudite se da se sa poštovanjem odnosite prema članovima porodice, prijateljima, komšijama, čak i kada mislite da dete nije u blizini (male uši često čuju sve).
Pohvalite ljubaznost Obratite pažnju na to kada je dete ljubazno, zahvalno i učtivo, nemojte da propustite da ga pohvalite. Time pokazujete odobravanje takvog ponašanja, a mališani se osećaju lepo kada uvide da mama i tata primećuju kako su dobri.
Izvor: Novosti
The post Ne dozvolite da Vas dete ne poštuje appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.