Na satelitskom snimku uočen neobičan prizor

Izvor: B92, 29.Jun.2015, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na satelitskom snimku uočen neobičan prizor

Tokom redovnog pregleda komercijalnih satelitskih fotografija, na jednoj slici snimljenoj u Kini uočeno je nešto zanimljivo.

Tajna kineska mini podmornica uočena je tokom pregleda komercijalnih satelitskih fotografija, pa je dodatno skrenula pažnju na potencijalno brzo širenje kineskih podvodnih snaga, piše News.com.au.

Fotografija je snimljena u novembru prošle godine u brodogradilištu u Vuhanu, u centralnoj Kini, gde se gradi većina kineskih podmornica. Stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veruju da je ova neobično mala podmornica dugačka tek 35 metara i široka četiri metra.

Otkad je fotografija nastala niko je nije video ni čuo za nju. Takva podmornica je idealna za rad u plitkim vodama, gde može da se krije na morskom dnu.

Inače, vojne mini podmornice u istoriji su bile akteri mnogih tajnih operacija, naročito tajnih napada. Velika Britanija je koristila male podmornice kako bi rasporedila eksploziv ispod nemačkog ratnog broda Tirpitz, kao i za pregled plaža na dan D.

Veruje se da Severna Koreja i Iran imaju male podmornice za koja se pretpostavlja da su u mogućnosti da putuju 2500 kilometara do ciljeva. Sumnja se i da jedno od tih plovila stoji iza potapanja južnokorejske korvete 2010. godine.

I Švedska gradi i upravlja mini podmornicama, a iako su u stanju da nose torpeda, vojni analitičari veruju da je njihova primarna svrha tajna implementacija špijuna i posebnih snaga.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.