Mural u čast 70. godišnjice oslobođenja Beograda

Izvor: B92, 20.Okt.2014, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mural u čast 70. godišnjice oslobođenja Beograda

U Beogradu je danas, povodom 70 godina od oslobođenja, predstavljen mural "20. oktobar".

Na muralu koji su izradili članovi udruženja "Kurs" piše: "Zauzimali smo ulaz po ulaz, zgradu po zgradu. U tome su nam pomagali hrabri stanovnici ulica koji su sprovodili borce kroz dvorišta i podrume zgrada. J. Kasalica".

Jovo Kasalica bio je borac 2. čete 1. bataljona Osme crnogorske brigade, a članovi udruženja "Kurs" kažu da su se odlučili za taj citat jer je poznat >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i direktno opisuje strahote borbe, ali i momenat učešća građana Beograda u toj borbi.

Miloš Miletić iz udruženja "Kurs" rekao je novinarima da se muralom simbolično obeležava oslobođenje Beograda i proterivanja fašističkog okupatora iz glavnog grada.

"Mislimo da ovaj mural ne samo da prenosi tu poruku i sećanje na te borce već on treba da prenosi jednu antifašističku poruku i da nas u stvari stalno podseća na potrebu za antifašizmom i da nas stalno tera na to da uopšte ne smetnemo s uma da je fašizam pobeđen jer u principu on samo čeka da se mi povučemo i da ponovo zavlada", kazao je Miletić.

Mirjana Radovanović iz udruženja "Kurs" rekla je da su na predstavljanju murala pored prijatelja udruženja bili i zaposleni u Institutu za mentalno zdravlje, kao i predstavnici opštine Stari grad.

Predstavljanju murala prisustvovao je i državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Srbije Dejan Ristić. Mural je finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Srbije, iz konkursa za otkup umetničckih dela, a administrativno ga je podržala opština Stari grad.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mural povodom 70 godina oslobođenja Beograda

Izvor: Studio B, 20.Okt.2014

U Beogradu je danas, povodom 70 godina od oslobođenja, predstavljen mural "20. oktobar", na zgradi Instituta za mentalne bolesti na uglu Palmotićeve ulice i Bulevara despota Stefana...Na muralu koji su izradili članovi udruženja "Kurs" piše:.."Zauzimali smo ulaz po ulaz, zgradu po zgradu. U tome...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.