Izvor: Nezavisne Novine, 21.Dec.2016, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesne prerađevine pogoršavaju astmu

Konzumiranje mesnih prerađevina pogoršava simptome astme, kažu naučnici.

Konzumiranje više od četiri obroka sedmično predstavlja rizik, navodi se u studiji koja je obuhvatila oko 1.000 Francuza, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Toraks”.

Naučnici vjeruju da zaštitno sredstvo pod nazivom nitrit, koje se koristi u mesnim prerađevinama kao što su kobasice, salame i šunka, dovodi do pogoršanja u disajnim putevima.

Međutim, ova veza >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << još nije dokazana i potrebna su dodatna istraživanja, prenosi Bi-Bi-Si.

Mesne prerađevine već su ranije povezane sa različitim oblicima kancera.

Prema mišljenju stručnjaka, ne smije se unositi više od 70 grama dnevno crvenog mesa ili mesnih prerađevina, što je otprilike jedna kobasica ili režanj slanine.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Mesne prerađevine pogoršavaju astmu?

Izvor: B92, 21.Dec.2016

Konzumiranje mesnih prerađevina pogoršava simptome astme, kažu naučnici...Konzumiranje više od četiri obroka nedeljno predstavlja rizik, navodi se u studiji koja je obuhvatila oko 1.000 Francuza, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Toraks”...Naučnici veruju da zaštitno sredstvo pod...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.