Krisi Hajnd: Žene koje nose štikle podstiču silovatelje

Izvor: B92, 30.Avg.2015, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krisi Hajnd: "Žene koje nose štikle podstiču silovatelje"

Rok zvezda Krisi Hajnd tvrdi da je silovanje koje je preživela kao devojka bilo "njena krivica" i ocenila da žene "moraju da preuzmu odgovornost" ako se provokativno oblače.

Njeni komentari izazvali su u britanskoj javnosti novu debatu o "ulozi" žene u seksualnom napadu, a Hajndova tvrdi da nikog drugog ne može da krivi za to što ju je bajkerska banda silovala.

U intervjuu "Sandej tajmsu", koji je dala povodom izlaska autobiografije "Reckleš", pevačica benda "The >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pretenders" kaže da žene treba da očekuju neželjenu pažnju ako se ponašaju na određen način ili nose određenu vrstu odeće.

"Ako šetam i smerno sam obučena i brinem svoju brigu, a neko me napadne, onda mogu da kažem da je to njegova krivica. Ali ako sam napadna i sve izbacujem i provokativna sam, onda izazivam nekoga ko već nema inhibicije. Nemoj to da radis. Daj! To je zdrav razum", kaže Hajnd.

"Ako ne želiš da izazoveš silovatelja, nemoj nositi visoke štikle, jer u njima ne možeš da mu pobegneš. Ako nosiš nešto što vrišti 'dođi i poj... me, onda budi sigurna na nogama. Mislim da sada ne govorim ništa kontroverzno", dodala je ona.

Hajnd je aludirala na poglavlje u svojoj autobiografiji, gde je pisala kako ju je motociklistička banda iz Ohaja silovala kada je imala 21 godinu i kada je koristila drogu.

Hajnd je prihvatila poziv na zabavu, ali je umesto toga odvezena u napuštenu kuću gde su je primorali na seks.

Ona kaže da to što je bila u "ranjivom" stanju nije izgovor.

"Te bajkerske bande, to oni rade. Ako šetam u donjem vešu i pijana sam, čija je to krivica?", upitala je Hajnd.

Stručnjaci, piše "Indipiendent", takav njen stav nazivaju "jednostavnim psihološkim ponašanjem" koje pomaže žrtvama da misle da mogu da spreče eventualne buduće napade.

Muzičarka, koja živi u Londonu, je na kritike da feministkinja odgovorila da mnoge žene koje sebe nazivaju feministkinjama zapravo to nisu. Ona je kao primer izdvojila savremene pop zvezde obučene kao porno zvezde.

U intervjuu Sandej Tajmsu je navela i da je muškarcima potreban neko ko će brinuti o njima. "Oni su nežniji pol - vidite to svuda u svetu. Žene su te koje sve drže na okupu".

"Ja sam previše nezavisna. I ne ponosim se time", zaključila je Hajnd.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.