Kapsula Dragon se vratila s dve tone tereta sa MSS

Izvor: B92, 20.Mar.2017, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kapsula Dragon se vratila s dve tone tereta sa MSS

Kapsula Dragon privatne svemirske kompanije Spejs Eks vratila se na Zemlju u nedelju spektakularnim spuštanjem na platformu u Tihom okeanu, nakon što je obavila svoju misiju dostavljanja potrepština na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS).

Kapsulu su od stanice odvojili astronauti Tomas Pesket iz Francuska i Šejn Kimbru iz SAD, koristeći robotsku ruku. Kapsula se uz pomoć padobrana spustila nedaleko od obale Meksika nakon "sigurnog pada" koji je trajao dugih pet sati. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Osim toga što je astronautima dostavila hranu i instrumente, kapsula Dragon je na Zemlju vratila čak dve tone tereta. Njega uglavnom čine oprema i obavljeni naučni eksperimenti čiji će rezultati biti detaljno proučavani u laboratorijama na Zemlji.

Između ostalog, teret čine uzorci tkiva i kosti junakon testiranja regeneracije u bestežinskom stanju, prototip lasera za brže slanje podataka i prototip kompjutera koji bi trebalo da bude otporan na radijaciju.

Podsećamo, Dragon je poslat u Zemljinu orbitu 19. februara pomoću Spejs Eksove rakete Falkon 9. Na MSS su dostavljene dve i po tone opreme i potrepština.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kapsula Dragon se vratila s dve tone tereta sa MSS

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Mar.2017

Kapsula Dragon privatne svemirske kompanije Spejs Eks vratila se na Zemlju u nedjelju spektakularnim spuštanjem na platformu u Tihom okeanu, nakon što je obavila svoju misiju dostavljanja potrepština na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS)...Kapsulu su od stanice odvojili astronauti Tomas Pesket iz...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.