
Izvor: B92, 08.Apr.2017, 19:05 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Kakvo dejstvo bi konzumiranje ljudskog mesa imalo na čoveka?
Kanibalizam nije bila najbolja opcija za praistorijske ljude sa gledišta hranljivosti, zaključili su naučnici, koji pretpostavljaju da je takva praksa kod primitivnih zajednica mogla da bude slučajna ili vezana za borbu za teritoriju i izvore hrane.
Analiza koju je sproveo arheolog Džejms Kol sa Univerziteta u Brajtonu pokazala je da je kanibalizam ljudima obezbeđivao manje kalorija od životinjskog mesa koje se lovilo u doba paleolita (Starije kameno doba), pre otprilike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 3 miliona godina.
Kol je uporedio kalorijske vrednosti ljudskog mesa s mesom životinjskih vrsta na osnovu ostataka pronađenih na nalazištima iz paleolita.
Zaključio je da je "ljudsko meso davalo znatno manje kalorija nego meso većih životinja poput mamuta, vunastog nosoroga ili pojedinih vrsta jelena, ukratko mesa životinja koje su konzumirali hominidi.
Naziv ‘hominidi’ označava niz izumrlih čovekolikih vrsta kao što su neandertalac, hajdelberški čovek, pitekantrop, sinantrop.
Kol, koji je svoje otkriće opisao u članku objavljenom u časopisu “Nature: Scientific Reports", usredsredio se na proučavanje lova i konzumacije ljudskog mesa isključivo iz nutricionističkih razloga.
Smatra da je svaka epizoda kanibalizma u doba paleolita imala svoj specifičan kulturni kontekst i razlog zašto je ljudsko meso bilo konzumirano.
"Ti razlozi nekad su bili praktične prirode… Da se zajednici obezbedi hrana, na primer da se pojede meso pojedinaca iz grupe koji su umrli prirodnom smrću", rekao je.
Drugi dokazi sugerišu da je kanibalizam bio motivisan drugim razlozima, obranom teritorije i resursa.
Ljudsko meso znatno manje hranljivo od životinjskog
Izvor: Radio 021, 09.Apr.2017, 17:14
Kanibalizam nije bila najbolja opcija za praistorijske ljude sa gledišta hranljivosti, zaključili su naučnici, koji pretpostavljaju da je takva praksa kod primitivnih zajednica mogla da bude slučajna ili vezana za borbu za teritoriju i izvore hrane...Analiza koju je sproveo arheolog Džejms Kol sa...