Kakve tajne kriju dubine Severnog mora?

Izvor: B92, 01.Sep.2015, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakve tajne kriju dubine Severnog mora?

Britanska Atlantida, velika praistorijska zemlja, locirana je između Škotske i južne Skandinavije i nju je progutalo more pre 7.500 godina. U jedinstvenoj operaciji, naučnici planiraju da potraže dokaze ljudske aktivnosti Britanske Atlantide u vreme kamenog doba.

Arheolozi se nadaju da će pronaći dokaze kremena, kao alata za proizvodnju, DNK biljaka i životinjskih vrsta koje su koristili davni stanovnici. Ovaj projekat košta nekoliko miliona funti, najveći je te vrste >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i vodiće do razvoja celog niza novih naučnih tehnika i mogućnosti.

Istraživanje britanske Atlantide po prvi bi put moglo otkriti kulturu i životni stil desetina generacija praistorijskih Britanaca koji su onde živeli 6.000 godina, sve dok nisu nestali pod talasima sredinom šestog veka pre nove ere.

Prošlim istraživačkim radom na južnom delu Severnog mora pronađena su pojedina korita reka i dolina nestale teritorije.

Suvo područje imena Dogerlend koje se protezalo od Škotske progutala je voda u periodu od 18.000 do 5.000 godine prije nove ere.

Ronioci naftne kompanije 2012. pronašli su tragove 'izgubljenog sveta' s populacijom od desetak hiljada ljudi, koji su možda jednom bili samo srce Evrope.

Tim sačinjen od klimatologa, arheologa i geofizičara označio je tada zonu koristeći nove podatke kako bi ocrtali kompletno područje po kojem su jednom šetali mamuti. 'Izgubljenu zemlju' nazvali su Britanska Atlantida.

Naučnici veruju kako je za potapanje Britanske Atlantide kriv razoran cunami, a površina je bila znatno veća od mnogih zemalja današnje Evrope.Naučnici će s označenog područja uzimati uzorke i slati u laboratoriju, a za istraživanje će se služiti najmodernijom tehnologijom.

Otkrića bi mogla napraviti revoluciju u razumevanju širenja agrokulture. Dosadašnji dokazi upućuju na to da je znanje o agrokulturi brzo podstaklo promene u ekonomskom i društvenom sektoru, međutim, pojedine analize Britanske Atlantide pokazuju da se agrokultura pojavila daleko pre navedenih promena što upućuje na to da nije uticala na njih.

foto: flickr.com/the wolf

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.