Kako nastaje odeća od mleka

Izvor: B92, 10.Okt.2011, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako nastaje odeća od mleka

Mleko je dobro za vaše kosti, ali da li bi moglo da ima jednako koristan učinak i za vašu garderobu?

Dizajnerka iz Nemačke, Anke Domaske, bivša studentkinja mikrobiologije, uz pomoć mleka stvorila je novu tkaninu koju je nazvala QMilch (Qmleko).

28-godišnja Domaske koristi mlečni protein kazein za svoju modnu liniju Mademoisselle Chi Chi. „Kazein je ekstrakt mleka u prahu koji se potom zagreje u nekoj vrsti mašine za mlevenje mesa sa drugim prirodnim sastojcima. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tako dobijene niti se onda motaju u klupko".

QMilch je navodno prvo rukom proizvedneo vlakno koje je u potpunosti bez hemikalija, ali cena za to nije mala. Dizajnerka procenjuje da je za jednu haljinu potrebna količina mleka u vrednosti od 200 dolara.

Ma kako bizarno ovo zvučalo na prvi pogled, odeća dobijena od ovog materijala izgleda savim normalno.

Sam proces proizvodnje je vrlo ekološki. Domaske je izjavila Rojtersu da materijal nema miris i podseća na svilu, ali bez brige ga možete prati u mašini.

Još jedna impresivna činjenica: kreatorka kaže da su „amino kiseline u proteinu antibakterijske, sprečavaju starenje i pomažu u regulisanje cirkulacije krvi i telesne temperature”.

Zvezde poput Miše Barton i Ešli Simpson već su fanovi brenda, tako da bismo uskoro mogli da ih vidimo u mlečnoj odeći.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kako nastaje odeća od mleka

Izvor: medio.rs, 10.Okt.2011

Mleko je dobro za vaše kosti, ali da li bi moglo da ima jednako koristan učinak i za vašu garderobu?

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.