JEDITE, PIJTE I MRŠAVITE: 5 namirnica koje tope salo!

Izvor: NaDlanu.com, 25.Jul.2014, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JEDITE, PIJTE I MRŠAVITE: 5 namirnica koje tope salo!

Ukoliko želite da se otarasite dosadnih “salčića” na bokovima i stomaku, ove namirnice će vam biti odlični saveznici.

1. Ljuta papričica

Pola kašičice mlevene ljute papričice dnevno može da vam pomogne da spremni dočekate onu belu haljinu koja visi u ormaru i čeka da se uvučete u nju.

Sastojak koji osigurava vatrenu ljutinu opakoj papričici je kapsaicin, koji je zaslužan za smanjivanje osećaja gladi. Kod onih koji nisu ljubitelji >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << začinjene hrane, efekat sitosti biće još jači.

Savet: Kapsaicin u tabletama kao dodatak ishrani neće imati jednako uspešno delovanje!

2. Cimet

Zaslužan za snižavanje nivoa šećera u krvi, i na taj način usporava metabolizam i produžava osećaj sitosti.

Savet: Jednu kašičicu cimeta dnevno pomešajte s jogurtom, voćem i žitaricama. Posebno je delotvorno ako ga konzumirate nakon obroka.

3. Zeleni čaj

Razlog zbog kog se zeleni čaj ističe kao saveznik prilikom mršavljenja je katehin, stimulator za topljenje kalorija. Zeleni čaj, ne samo u toploj već i hladnoj verziji, smanjuje apetit i zbog jednog od oksidanata koji utiče na hormon leptin.

Savet: Tri do šest šoljica zelenog čaja dnevno ubrzava trošenje energije do 40 odsto, i povećava potencijal za topljenje masnoća. Dosadašnji dnevni unos tečnosti jednostavno zamenite šoljicom zelenog čaja i rezultati će biti tu. Ipak, budite oprezne ako imate problema sa povišenim pritiskom – ne uzimajte više od dve kafene šoljice zelenog čaja dnevno!

4. Limun

Limun upija masnoću nakupljenu u telu i usporava proces probave. Na taj način produžava osećaj sitosti i smanjuje potrebu za međuobrocima.

Savet: Uz sve ostale pozitivne uticaje ovog agruma na zdravlje, ovo je dodatni razlog zbog kog biste njegov sok i rendanu koricu trebalo da koristite u salatama ili u čaši vode.

5. Beli luk

Uz antibiotska svojstva, beli luk može da se pohvali i moćnim uticajem na mozak, odnosno na onaj deo zadužen za osećaj gladi. To mu omogućuje alicin, izvor njegovog karakterističnog mirisa i okusa.

Alicin pospešuje i izlučivanje adrenalina, čime se ubrzava metabolizam i sagorevanje kalorija.

Savet: Pored toga što će vas štititi od prehlade, beli luk će vam pomoći i da se otarasite viška kilograma. Svejedno je da li ćete ga jesti u izvornom obliku ili ćete salate i kuvana jela začiniti belim lukom u prahu.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.