Izvor: Telegraf.rs, 25.Maj.2017, 13:47 (ažurirano 02.Apr.2020.)
FRANCUSKI PARADOKS: Ceo život jedu MASNU HRANU i zdravi su – evo u čemu njihova je TAJNA
Već decenijama francuska kombinacija hrane sa visokim sadržajem masti i niskom stopom srčanih oboljenja, zbunjuje i revoltira stručnjake.
Nova studija je pokazala, da bi ova namirnica, za koju se smatralo da nije zdrava, mogla biti uzročnik - sir.
Francuski paradoks, fenomen po kome francuzi u ishrani koriste mnogo više životinjskih namirnica i zasićenih masti, ali imaju neuporedivo manju stopu smrtnosti od kardiovaskularnih oboljenja od amerikanaca.
Smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << se da je način ishrane ključ svega, sir na prvom mestu. Oni koriste proteine životinjskog porekla, kao što su goveđe i svinjsko meso, sir, od alkohola vina najviše, maslac i ulje.
Foto-ilustracija: Profimedia
Francuski paradoks zapravo ukazuje na to koliko se malo zna o vezi zasićenih masti i procesima u organizmu.
Nauka ponekad može da bude prilično brutalna. Tako se nova studija, koju je predvodila Hane Bertram, naučnica sa Orus Univerziteta iz Danske, bavila analizom uzorka urina i fekalija ljudi koji jedu mlečne proizvode i ljudi koji ih ne jedu.
Kod onih koji jedu mlačne proizvode pronađena je veća koncentracija buterne kiseline, a upravo je butirat (buterna kiselina) odgovorna za smanjenje gojaznosti, samim tim i za smanjenje kardiovaskularnih oboljenja.
Prema onome što je studija pokazala, ne znači da se sir i mlečni proizvodi mogu konzumirati u neograničenim količinama, već bi ga trebalo jesti umereno.