Ako želite smršati, dobro se naspavajte

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Jan.2015, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako želite smršati, dobro se naspavajte

Kad pokušavate da izgubite koji kilogram, pokušajte se kloniti brzih rješenja i usredsrijediti na zdrav način mršavljenja. Budući da nije uvijek jednostavno odlučiti kojih savjeta se treba pridržavati, izdvojili smo pet najčešćih tehnika koje bi trebalo da izbjegavate.

Ako ćete se u potpunosti odreći cijele grupe namirnica, vjerovatno će vam nedostajati hranjivih vrijednosti kojima ta hrana obiluje. A, da ne govorimo da ćete vjerovatno vrlo brzo žudjeti upravo za tom hranom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Umjesto da eliminišete sve ugljene hidrate, fokusirajte se na cjelovite žitarice i zapamtite da je važna veličina porcije.

Ako živite za trčanje, ali nikada niste digli teg čak ni od kilograma, nedostaje vam jedna karika u lancu. Ne samo da ćete dižući tegove spriječiti povrede članaka, nego ćete povećati mišićnu masu i poboljšati metabolizam.

Jedno malo istraživanje dokazalo je da vježbanje na prazan želudac, što se najčešće događa kod jutarnjih vježbača, pomaže mišićima da potroše više masti. Ali, jedno drugo istraživanje pokazalo je da tijelo troši jednaku količinu masnih ćelija bez obzira na to jesmo li prije jeli ili ne, te da se tijelo grčevito drži za masne ćelija ako vježbate praznog želuca.

Ako imate ispunjen raspored, postoji velika šansa da preskačete san kako biste ubacili više vremena za vježbanje. Zapamtite da je za mršavljenje ključan dobar san, jer vam treba dodatna energija kako biste imali snage za vježbanje, a s nedostatkom sna javlja se i nemogućnost kontrole apetita. Naime, premalo sna povećava nivo hormona koji utiču na glad, pa je moguće prejedanje.

Svi znamo koliko je bitno smanjiti broj unesenih kalorija ako želite smršati. Ipak, preskakanje obroka će uticati na metabolizam, koji će se usporiti pa ćete sve sporije gubiti taj višak kilograma koji vam smeta. Ako vas muči raspored i nemate vremena, jednostavno sjednite i pojedite cijeli obrok, nosite u torbici neke zdrave varijante međuobroka kako biste držali metabolizam u ravnoteži.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Ako želite da smršate, izbegavajte ovo...

Izvor: Radio 021, 29.Jan.2015

Kad pokušavate da izgubite koji kilogram, pokušajte da se klonite brzih rešenja i usredsredite na zdrav način mršavljenja...S obzirom da nije uvek jednostavno odlučiti se kojih saveta treba da se pridržavate, izdvojili smo pet najčešćih tehnika koje bi trebalo da izbegavate...Izbegavate grupe...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.