Seksualni trend koji je kod mladih sve popularniji!

Izvor: JavneVesti.com, 22.Apr.2014, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seksualni trend koji je kod mladih sve popularniji!

Trend stupanja u neobavezne veze temeljene isključivo na seksualnosti proširio se među mladima, ali psiholozi upozoravaju na posledice ovakvog ponašanja

 
Srednjoškolci sve ranije stupaju u polne odnose, a i njihov stav prema vezama i seksu uveliko je promenjen u odnosu na prošlu generaciju. Informacije o intimi dele se sa svima na internetu, a zabrinjavajuć je i trend koji preti da ostavi teške emotivne posledice.
 
Trend stupanja u neobavezne veze temeljene >> Pročitaj celu vest na sajtu JavneVesti.com << isključivo na seksualnosti proširio se među mladima, ali psiholozi upozoravaju na posledice ovakvog ponašanja.
 
"Ima još dosta mladih koji, kao i ja, smatraju da tu treba biti ljubavi, ali ima i dosta onih kojima je seks za jednu noć normalna stvar. Ne znam u kojoj meri mogu to da odvoje, ali čini se kao da mogu", rekla je osamnaestogodišnja Ivana.
 
"Danas je sve češće i popularnije imati ‘prijatelja s povlasticama’. Oni ustvari nisu u vezi, ali stupaju u seksualne odnose", kaže srednjoškolka Evelin.
 
Na pitanje što je to seksualnost, mladi će danas odgovoriti drugačije nego pre desetak godina. S njima radi psiholog Tanja Stanić.
 
Mladi sve ranije imaju seksualne odnose, često iz pogrešnih razloga
"Skloni su menjanju partnera, imaju i više partnera istovremeno, postoje nekakvi novi nazivi za seksualna ponašanja poput prijatelj s povlasticom", kaže psiholog.
 
Na taj način pokušavaju da se emocionalno zaštite stupanjem u odnose bez emocija, ali to često završi drugačije.
 
"Tako da se seks više doživljava kao zabava, rekreacija, smanjivanje napetosti, možda čak i kao mamac za zavođenje partnera nakon čega uslede velika razočaranja i tuge kod devojaka", rekla je ona.
 
Intima postala javna stvar?
Ono što se nekada čuvalo u intimi, danas je javna stvar. Tzv. selfiji, fotografisanje ili snimanje seksualno eksplicitnih autoportreta i filmova i objavljivanje na društvenim mrežama ili slanje drugima putem mobilnog, opasan je trend koji može da uzrokuje duboke posledice, kaže psiholog Tanja Stanić.
 
"Nisu dovoljno svesni koliki broj ljudi to vidi i koliko će ih to komentarisati, kao da je stvorena lažna sigurnost ako to radimo u svojoj sobi, tako da devojke tek kasnije mogu da dožive posledice tih svojih akcija, a s druge strane tu je ta potreba da se nekome svidimo", koliko lajkova skupim, toliko vredim - kaže Stanić.
 
Mladima treba pomoći vaspitanjem i roditeljskim primerom, kao i pokojim savetom. Evo i kako:
 
"Da svakako budu uključeni, zabrane ne funkcionišu, ali da budu uključeni u taj svet na nekakav način, da mnogo razgovaraju s decom, da ispituju što dobijaju s time, koje su to potrebe koje su u podlozi nezadovoljene, a koje mogu zadovoljiti na neki drugi prihvatljiviji način. Potrebe da su voljeni i sviđaju se nekome i nekome pripadaju, potrebe za samopoštovanjem i samopoštovanjem drugih, na koje zdravije načine to mogu da dobiju", savetuje psiholog.
 

Nastavak na JavneVesti.com...






Povezane vesti

Opasan seksualni trend sve popularniji među mladima

Izvor: B92, 22.Apr.2014

Mladi sve ranije stupaju u seksualne odnose i čini se da se na taj čin danas gleda mnogo drugačije nego ranije. Generacije su postale slobodnije po pitanju mnogih stvari, pa i po pitanju seksualnih odnosa. Ono što zabrinjava jeste sve učestalije upuštanje mladih u neobavezne seksualne odnose.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JavneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JavneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.