Čarobna namirnica: Evo zašto je pasulj idealan za vaše zdravlje

Izvor: B92, 01.Avg.2015, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čarobna namirnica: Evo zašto je pasulj idealan za vaše zdravlje

Jedna od najpopularnijih superhrana na svetu, i to sa razlogom.

Pasulj sadrži mnoge vredne sastojke poput proteina, vlakana, vitamina i minerala koji su dobri za ljudsko zdravlje i odlični u borbi protiv mnogih bolesti.

Bezbroj je razloga zašto je korisno da što češće uključimo pasulj u svoj jelovnik. Odličan je i saveznik u mršavljenju jer je bogat belančevinama, a sadrži malo kalorija. Takođe, smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih bolesti i odlična je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zamena za meso. Ipak, nemojte misliti da ćete mršaviti samo ako jedete pasulj. Ova namirnica mora biti samo deo vašeg plana za mršavljenje, uz pravilnu ishranu i vežbanje.

Evo nekoliko razloga zbog kojih je pasulj odlično rešenje:

1. Bogat je vlaknima koja snižavaju holesterol i ubrzavaju probavne procese. U kombinaciji sa zdravom ishranom i vežbanjem, to može biti izuzetno korisno.

2. Sporo se vari, što znači ste posle njega siti i da nećete ubrzo nakon obroka želeti da pojedete nešto. To znači da nećete unositi nepotrebne kalorije, pa vam na taj način pasulj pomaže kod mršavljenja.

3. Sadrži malo kalorija i ima izuzetnu nutritivnu vrednost. Šolja pasulja sadrži otprilike između 200 i 250 kalorija.

4. Bogat je proteinima pa je vredan izvor kvalitetnih belančevina. Zbog takvog sastava, pasulj je izuzetno hranjiva namirnica koja će vas napuniti energijom.

5. Odlična je zamena za meso i dobar izbor za vegetarijance, ali i za mesojede koji imaju problema sa nadutošću i letargijom koje meso može izazvati.

6. Dobar je za stabilizaciju šećera u krvi i ako bolujete od dijabetesa ili hipoglikemije, svakako bi trebalo jesti što više ove supernamirnice koja je odlična za kontrolu nivoa šećera u krvi.

7. Odličan izvor energije i sadrži pravu kombinaciju ugljikohidrata i proteina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.