Zemljotresi u Japanu probudili USPAVANU ZVER

Izvor: Blic, 03.Maj.2016, 06:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemljotresi u Japanu probudili USPAVANU "ZVER"

Nakon niza zemljotresa koji su pogodili Japan na jugu zemlje "probuđen" je vulkan Sakuradžima u Kjušuu koji je spektakularnom erupcijom zastrašio stanovnike.

Vulkan se nalazi 50 kilometara od nuklearne elektrane u Sendaiju i beleži erupcije od 29. aprila prilikom kojih je u nekoliko navrata izbacivao pepeo. Snimak koji je zabeležen od strane kamera Univerziteta u Tokiju priklazuje eksploziju i širenje oblaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pepela više od 3.500 metara u visinu iznad kratera.

鹿児島県:桜島・5月1日

15時36分(爆発的噴火:昭和火口)噴煙:4100m

16時27分(噴火・南岳山頂火口)噴煙:3500m 

2カ所の火口:やや大きめな噴火(速報・降灰予報:https://t.co/JOPI7JpRHT pic.twitter.com/H64vtNbVG6

Vulkan za kog je normalno da manifestuje manje očekivane erupcije na dnevnom nivou, zabeležio je vanrednu aktivnost nakon zemljotresa magnitude 7 stepeni Rihterove skale koji je 17. aprila pogodio oblast Kjušua.

Eruption of Japan's #Sakurajima volcano from #Himawari true color - 1 May 2016, beginning ~0640 UTC pic.twitter.com/mQiYIXPOuq

Najveću i najsnažniju erupciju vulkan Sakuradžima je zabeležio 1914. godine kada su nanosi lave bili toliko veliki da su ispunili prostor između ostrva i kopna stvarajući poluostrvo.

Masivna erupcija se dogodila i u februaru ove godine što je meteorološku službu Japana primoralo da stavi na snagu narandžasti alarm.
Pogledaj vesti o: Zemljotres,   Zemljotres u Japanu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.