Izvor: Vesti-online.com, 24.Avg.2016, 08:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemljotres pogodio Italiju, jedan grad više ne postoji, 10 mrtvih

Snažan zemljotres jačine 6,2 stepeni Rihterove skale pogodio je centralnu Italiju, sa epicentrom 126 kilometara severno od Rima i nekih 76 kilometara jugoistočno od Peruđe. Zemljotres se dogodio u sredu rano ujutru, u 1.36 časova, a prema prvim podacima poginulo je više od 10 ljudi.

Informacija o žrtvama zemljotresa je za sada malo. Vlasti su >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << potvrdile da je poginulo šestoro ljudi, od kojih dvoje u gradu Arkuata del Tronto u oblasti Marke, dok mediji saopštavaju o najmanje 14 mrtvih.

Potres su mogli da osete i građani u Rimu i Firenci, ali je najteže pogođen grad Amatriče sa 2.700 stanovnika, čiji je gradonačelnik Serđio Piroci za medije izjavio:

- Potrebna nam je pomoć. Pokušavam da kontaktiram sve službe. Grad više ne postoji.

Jak potres je prouzrokovao klizište koje je odnelo grad Amatriče. Prema rečima gradonačelnika, polovina naselja je "nestala", dok se ljudi nalaze pod ruševinama.

U porušenom Amatriče je poginulo pet ljudi, ali ova cifra još može da poraste. Lokalne vlasti nazivaju situaciju "dramatičnom".

Takođe, potres je naneo štetu i u gradu Norsija, sa nekih 5.000 stanovnika, koji leži 10 kilomatara jugoistočno od epicientra, kao u i drevnom gradu Spoleto u proviniciji Peruđa, koji ima oko 40.000 stanovnika i lociran je 35 kilometara istočno od epicentra zemljotresa.

Podrhtavanje zemlje, prema izjavama očevidaca, trajalo je 20-30 sekundi, a potom je usledio niz jakih naknadnih potresa, od kojih je bar jedan bio snage 5,4 stepeni Rihterove skale.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.