Više od 4.000 žrtava u Nepalu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2015, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 4.000 žrtava u Nepalu

Broj poginulih u zemljotresu u Nepalu porastao je na 4.010 ljudi, saopštile su danas vlasti. U zemljotresu koji je Nepal pogodio u subotu, povređeno je više od 7.500 ljudi, naveo je centar za vanredne operacije. Po prethodnim podacima, žrtava je bilo 3.218, a broj povređenih veći od 6.500. SAD su danas saopštile da će dati deset miliona dolara za pomoć obnovi Nepala. Državni sekretar SAD Džon Keri je rekao da je "šokiran potresnim slikama" žrtava i razaranja koje su pogodile tu zemlju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Himalajima.

Izveštaji vlade i spasilačkih ekipa govore da su mnoga naselja uništena ili teško oštećena. Rukovodilac okruga Gorka, koji je bio blizu epicentra, ističe da je pomoć očajnički potrebna.

"Tamo ima ljudi koji nemaju ni hranu ni sklonište. Dobio sam izveštaj da je 70 odsto kuća porušeno", naveo je Udav Prašad Timalsina.

Prema njegovim rečima, potvrđeno je da je u okrugu poginulo 223 ljudi, ali taj broj bi mogao da se poveća, s obzirom da je na hiljade povređenih, prenosi AP.

Timalsina tvrdi da njegov okrug još nije dobio dovoljnu pomoć od centralne vlade, ali je portparol vidno iscrpljene vojske Jagdiš Pokrel rekao da je skoro 100.000 vojnika uključeno u operacije spasavanja.

"Oko 90 odsto vojske radi na pronalaženju i spasavanju ljudi", naveo je on, dodajući da su svi napori usmereni na spasavanje ljudskih života.

Desetine hiljada Nepalaca spavaju na ulicama, veze su prekinute i električne energije ima samo mestimično.

Šatori i voda za piće dele se na oko 10 punktova u Katmanduu, ali je pružanje pomoći otežano zbog mnogih manjih potresa koji nisu jenjavali.

Mnogi su se okupili oko ruševina nekadašnjih obeležja grada, poput tornja Darara iz 1832. godine, odakle su izvučena tela desetine poginulih. Fotografišu ostatke tornja, ali slikaju i sebe na zaprepašćenje Nepalaca koji su došli iz drugih delova zemlje da se priključe spasilačkim akcijama.

Društvena mreža Fejsbuk aktivirala je bezbednosnu karakteristiku koja omogućava korisnicima, koji su se zatekli u ugroženom području, da obaveste prijatelje i porodicu da su dobro.

I kompanija Gugl, čiji je jedan od direktora stradao u lavini na Himalajima, aktivirao je svoj sistem za lociranje korisnika.

Mnoge zemlje ponudile su materijalnu pomoć i poslale spasilačke ekipe da pomognu nepalskim vlastima u spasavanju.

Spasioci su na terenu i strahuje se da će bilans žrtava biti veći.

Ovo je najgori zemljotres koji je pogodio Nepal u poslednjih 80 godina i razorio je stare delove Katmandua.

Zemljotres će nepalsku ekonomiju koštati 35 odsto BDP-a

Posledice razornog zemljotresa, koji je tokom vikenda pogodio Nepal i u kom je stradalo više od 3.000 ljudi, biće ogromne po ekonomiju te države, i prema najrealnijoj proceni koštaće tu državu oko 35 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), javlja njujorška novinska agencija Blumberg.

Nepal je jedna od najsiromašnijih država u Aziji, čija bi privreda zbog zemljotresa, prema preliminarnim procenama Američkog geološkog zavoda, mogla da pretrpi štetu između 9,0 do 50 odsto BDP-a te republike, pri čemu je najrealnija procena štete od 35 odsto BDP-a, prenosi Blumberg.

Prema ocenama Ujedinjenih nacija (UN), Azijsko-pacifički region je područje koje je naizloženije prirodnim katastrofama na svetu, a čije su ekonomske posledice u prošlosti bile ogromne.

Blumberg podseća da je u periodu između 1970. i 2013. godine u čitavom svetu registrovana šteta zbog prirodnih katastrofa u vrednosti od oko 2,8 biliona dolara, dok je samo vrednost štete u Azijsko-pacifičkom regionu bila ukupno 1,15 biliona dolara, prema podacima Ekonomsko-socijalne komisije UN za Aziju i Pacifik (UNESCAP).

Udeo Azije i Pacifika u globalnoj šteti od prirodnih katastrofa beleži trend rasta, pa je tako u proteklim godinama dostigao polovinu globalnih ekonomskih gubitaka, navodi UNESCAP.

Saučešće Nikolića predsedniku Nepala

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je telegram saučešća predsedniku Federalne Demokratske Republike Nepal, Ram Baran Jadavu, povodom katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju.

"Sa najdubljom tugom sam primio vesti o katastrofalnom zemljotresu koji je pogodio Vašu zemlju. Tragičan gubitak velikog broja ljudskih života u ovoj nesreći duboko me je potresao", naveo je Nikolić.

"Građani Republike Srbije i ja duboko i iskreno saosećamo sa prijateljskim narodom Nepala u ovim teškim trenucima. Molim Vas da porodicama nastradalih prenesete izraze našeg najiskrenijeg saučešća. Sa istinskim žaljenjem delimo njihovu bol i tugu", navedeno je u telegramu saučešća predsednika Nikolića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nepal: 3.218 žrtva zemljotresa, 6.500 povređenih

Izvor: RTS, 27.Apr.2015

U razornom zemljotresu u Nepalu, koji je pogodio i susedne zemlje, prema najnovijim podacima, poginulo je 3.218 ljudi, saopštila je policija u Katmanduu. Na skupu u Nepalu samo sedmicu pre katastrofe rekli da području preti veliki zemljotres. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.