Nepal:Raste broj žrtava zemljotresa

Izvor: B92, 26.Apr.2015, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nepal:Raste broj žrtava zemljotresa

Broj žrtava zemljotresa u Nepalu, koji je pogodio i susedne zemlje, prešao je 2.500, a desetine hiljada Nepalaca spava na ulicama, plašeći se naknadnih potresa.

Nepalske vlasti su saopštile da je samo u toj podhimalajskoj zemlji poginulo najmanje 2.430 ljudi, ali u ovu cifru nije uključeno 18 alpinista, stradalih usled lavina na padinama Mont Everesta.

Još 61 osoba je poginula u Indiji i drugim susednim zemljama.

U glavnom gradu Nepala, Katmanduu, poginula >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su najmanje 1.152 čoveka, a širom zemlje je povređeno oko 5.900 ljudi.

Spasioci su stigli do prvih himalajskih sela iz kojih do sada nije bilo nikakvih vesti, i ono što se odatle čuje jeste da su potpuno stradala ili nastoje da se izbore sa posledicama jučerašnjeg zemljotresa, čiji je udar iznosio 7,8 stepeni.

Usledio je još jedan potres od 6,7 stepeni.

Pošto spasilačke operacije ni izbliza nisu završene, teško je proceniti koliki će biti finalni bilans žrtva. Pri tome su u spasilačkim operacijama u Katmanduu danas poginula tri polijajca, rekao je policijski portparol Komal Sing Bam.

U Himalajima, spasioce ometaju lavine.

Ovo je najgori zemljotres koji je pogodio Nepal u poslednjih 80 godina i razorio je stare delove Katmandua.

Zemljotres iz 1934. godine imao je snagu od 8 stepeni i gotovo je sravnio sa zemljom Katmandu i gradove Baktapur i Patan.

Epicentar jučerašnjeg zemljotres bio je na 80 kilometara severozapadno od Katmandua, a humanitarci strahuju da bi situacija u tom regionu mogla biti daleko strašnija nego u glavnom gradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.