Izvor: Blic, 27.Avg.2016, 07:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LJUDSKI FAKTOR Zbog čega u zemljotresima u Italiji toliko ljudi gine

Italija se ponovo suočava sa posledicama razornog zemljotresa, ali i neuspehom u zaštiti ljudi.

Broj žrtava zemljotresa u centralnoj Italiji i dalje raste, dok spasilački timovi izvlače tela i tragaju za eventualnim preživelim ljudima zarobljenim ispod ruševina.

Tri gradića sa zgradama starim više stotina godina potpuno su sravnjena sa zemljom, a premijer obećava da će ih ponovo izgraditi i da će se život u njima nastaviti.

Ovi novi zemljotresi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Italiji ukazuju na brojne probleme i činjenicu da pouke iz prošlosti još nisu izvučene.

Postavlja se pitanje: Kako je moguće da Italija, koja je dugo poznata kao jedan od seizmički najaktivnijih regiona Evrope, dozvoljava da u zemljotresima pogine toliki broj ljudi?

Stručnjaci procenjuju da oko 70 odsto zgrada u Italiji nije izgrađeno po antiseizmičkim standardima i propisa se često ne pridržavaju ni oni koji renoviraju stare zgrade, ni oni koji grade nove.

U Amatričeu, gradiću koji je najteže pogođen u zemljotresu u sredu, preživeo je zvonik iz 13. veka na kom se nalazi i sat zaustavljen u trenutku zemljotresa. Međutim, škola koja je 2012. godine, navodno renovirana po standardima zaštite od potresa, srušila se.

Pročitajte još

U gradiću koji je prošle godine proglašen za jedan od najlepših istorijskih gradova u Italiji, život je izgubila većina stanovništva.

- U državi gde se za poslednjih 40 godina desilo najmanje osam jakih zemljotresa jedinu lekciju koju smo naučili jeste kako da spasavamo živote nakon nepogode. Sa drugim lekcijama stojimo veoma loše - napisao je kolumnista Serđo Rico.

Nakon zemljotresa 2009. godine u L'Akvili, vlada je odvojila oko milijardu evra kako bi renovirala građevine u najrizičnijim regijama Italije.

Međutim, taj proces voma sporo traje i mnoge građavine još uvek čekaju na obnovu, a jedan od razloga jeste birokratija.

- Ovde u sred seizmičke zone ništa nije učinjeno. To ne košta mnogo, renovirati zgradu u skladu sa standardima protiv zemljotresa - kaže Dario Nani iz iztalijanskog saveza arhitekata.

On kaže da su mnoge zgrade uništene i zbog široke upotrebe betonskih greda umesto drvenih.

- Ove neuništive betonske grede mogu da udare u zid poput čekića. Zato su se tolike kuće srušile - kaže on.

Moderne zgrade su se pokazale smrtonosnijima u nedavnim zemljotresima. U L'Akvili novoizgrađena univerzitetska spavaonica se srušila i ubila 11 studenata, dok je potres u San Đulijanu di Pulji 2002. godine uništio novu osnovnu školu u kojoj je pritom stradalo 26 dece.

Pouku iz ovih tragedija bi trebalo da izvuku svi, pa i vlasti država u kojima nema toliko jakih zemljotresa, ali ipak dolazi do nastanka velike štete i nakon slabijih potresa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.