Izvor: Blic, 28.Avg.2016, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga zbog ignorisanja antiseizmičkih propisa u Italiji

Italijansko tužilaštvo istražiće da li su građevinske kompanije ignorisale antiseizmičke propise tokom obnove javnih objekata, kao što je škola u Amatričeu, gradom koji je sravnjen sa zemljom u zemljotresu 24. avgusta.

Škola i crkva u tom gradu su obnovljene, navodno u skladu sa antiseizmičkim standardima, nakon razornog zemljotresa u Lakvili 2009. godine, piše "Gardijan".

Pročitajte još >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

"Svi smatraju da ova tragedija nije samo pitanje sudbine. Naša je dužnost da utvrdimo da li postoji odgovornost, odnosno krivica čoveka", rekao je Đuzepe Saieva, tužilac u mestu Rijeti, severno od Rima, koji predvodi istragu.

Težište istrage biće na osnovnoj školi u Amatričeu, u kome su poginule 224 osobe.

Škola je otvorena 2012. godine nakon obnove koju je izveo konzorcijum građevinara "Valori Skarl", koji je dobio ugovor od gradskog saveta u vrednosti 700.000 evra da primeni antiseizmičke standarde bezbednosti u školskim objektima.

Takođe, istraga će obuhvatiti i obnovu zvona gradske crkve u mestu Akumoli, u blizini Amatričea. Jedna četvoročlana porodica je poginula kada se zvonik srušio na njih. I zvonik je navodno obnovljen u skladu sa antiseizmičkim standardima državnim novcem koji je katolička dijeceza Rijetija dobila nakon zemljotresa koji je 1997. godine pogodio centralnu Italiju.

Vlasnici kuća, koji su angažovali kompanije koje su ignorisale propise dobiće kompenzaciju, ali stanovnici Amatričea koji su dogradili ili renovirali svoje kuće ne poštujući antiseizmičke propise mogu biti krivično gonjeni jer su uzrokovali smrt članova svojih porodica.

U zemljotresu snage 6,2 stepena po Rihteru 24. avgusta u centralnoj Italiji poginule su 294 osobe.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.