Ekvador povećava porez zbog obnove nakon zemljotresa

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Apr.2016, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekvador povećava porez zbog obnove nakon zemljotresa

Ekvador očekuje dugotrajna i skupa obnova nakon najjačeg zemljotresa u poslednjih nekoliko decenija, koji je pričinio štetu od više milijardi dolara.

Predsednik Ekvadora Rafael Korea saopštio je sinoć da će povećati porez na promet i uvesti jednokratnu naplatu milionerima kako bi pomogli obnovi zemlje.

Šteta koji je zemljotres magnitude 7,8 pričinio Ekvadoru dodatno je pogoršala tešku ekonomsku situaciju u toj zemlji. Ekvador se i pre potresa pripremao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za mere štednje, uz prognozu Mejunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će ovogodišnji deficit te zemlje biti 4,5 odsto.

Ekvadorski predsednik je u televizijskom obraćanju upozorio narod na dugu i skupu obnovu posle zemjotresa, rekavši da ekonomski problem ne treba da padne samo na najteže pogođene oblasti uz obalu.

"Znam da se sada nalazimo u najtežoj fazi, ali to je samo početak", rekao je Korea.

Broj nastradalih u katastrofalnom zemljotresu koji je u subotu uveče pogodio Ekvador popeo se na 570, a novi potresi otežali su spaciocima potragu za preživelima.

Epicentar najjačeg zemljotresa u Ekvadoru od 1979. godine, magnitude 7,8, bio je 27 kilometara jugoistočno od Muisne, slabo naseljenog područja koje je popularno među turistima.

Od subote je zabeleženo je više od 500 novih potresa, što može trajati više dana i otežati posao spasavanja.
Pogledaj vesti o: Zemljotres

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.