Zavod: Dim sa deponije u Vinči nije opasan za zdravlje

Izvor: N1 televizija, 07.Jun.2017, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zavod: Dim sa deponije u Vinči nije opasan za zdravlje

Gradski zavod za javno zdravlje Beograda saopštio je da na osnovu rezultata ispitivanja kvaliteta vazduha zbog požara na deponiji u Vinči, nisu konstatovane koncentracije zagađujućih materija koje mogu negativno uticati na zdravlje.

Zavod je naveo da uvidom u rezultate koji se dobijaju iz mreže mernih mesta kontinualnog monitoringa kvaliteta vazduha, nije konstatovano prekoračenje koncentracije zagađujućih materija, poput ugljen-monoksida, azot-dioksida i sumpor-dikosida >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << iznad granične vrednosti za period praćenja od 24 časa.

"U ranim jutarnim satima konstatovani su pikovi povećanih vrednosti suspendovanih čestica ispod 10 mikrona, ali je koncentracija tih zagađujućih materija i dalje ispod granične vrednosti za period od 24 sata, kako je zakonski propisano praćenje i prikazivanje vrednosti navedenog parametra", navodi se u saopštenju.

Gradski zavod je naveo da posebno prati koncentraciju zagađujućih materija u vazduhu na teritoriji naselja Lešće, Višnjička banja, Višnjica, Rospi ćuprija, Karaburma, Krnjača, Kotež, Borča, Mirijevo i Zvezdara.

"Neprijatne senzacije koje povremeno imaju građani tih naselja su vezane za konkretne metereološke uslove, koji u toku kasnih večernjih i ranih jutranih časova pospešuju zadržavanje oslobođenih zagađujućih materija u prizemnim slojevima atmosfere", objašnjava Zavod za javno zdravlje.

Građanima je preporučeno da tokom noći i dela prepodnevna drže zatvorene prozore i ne borave na otvorenom u slučaju pojave dima i neprijatnih mirisa.

Na deponiji u Vinči 18. maja je izbio požar koji su vatrogasci gasili dva dana, između ostalog i zatrpavajući delove deponije zemljom.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Zavod: Dim sa deponije u Vinči nije opasan po zdravlje

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Jun.2017

Gradski zavod za javno zdravlje Beograda saopštio je da na osnovu rezultata ispitivanja kvaliteta vazduha zbog požara na deponiji u Vinči, nisu konstatovane koncentracije zagađujućih materija koje mogu negativno uticati na zdravlje pri akutnoj izloženosti...Zavod je naveo da uvidom u rezultate...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.