Visoka sedimentacija nije uvek znak za uzbunu

Izvor: Vesti-online.com, 09.Avg.2017, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visoka sedimentacija nije uvek znak za uzbunu

Trudnoća, menstrualni ciklus, starije životno doba, kao i uzimanje određenih lekova mogu da utiču na povišene vrednosti sedimentacije, što često uzrokuje zabrinutost.

Prema rečima dr Darka Antića, hematologa Kliničkog centra Srbije, i kad je sedimentacija visoka, nema razloga za strah, jer ako ne postoje posebne tegobe, ne bi trebalo da se insistira na dodatnim ispitivanjima, osim uobičajene analize krvne slike i biohemije u razmacima od tri do šest meseci.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
- Međutim, ako povišene vrednosti traju duže vreme, trebalo bi da se uključe i druge vrste testiranja u cilju ispitivanja što više organskih sistema - kaže dr Antić.

Ipak, šta je gotovo najčešći uzrok visoke sedimentacije?

Osim anemije, trebalo bi da se posumnja i na poremećaj funkcije štitaste žlezde, zapaljenske bolesti creva, reumatološke odnosno sistemske bolesti, poput reumatoidnog artritisa i lupusa, kao i da se utvrdi da li, eventualno, postoji uvećanje limfnih čvorova.

Povišena sedimentacija ne ukazuje nužno na postojanje oboljenja, ali ako su njene vrednosti iznad 100mm/h, opravdana je sumnja na tešku infekciju ili malignu bolest.

- U tim slučajevima trebalo bi da se urade dodatne analize koje podrazumevaju kompletnu krvnu sliku, dopunske markere zapaljenja: C reaktivni protein i fibrinogen, biohemijske analize sa parametrima funkcije bubrega i jetre, elektroforezu proteina, ispitivanje urina, radiografiju pluća i ultrazvuk stomaka - upućuje dr Antić.

U kom pravcu od navedenih testiranja treba krenuti najčešće upućuju simptomi pacijenta.

Jer, ako postoji povišena telesna temperatura prvo treba isključiti zapaljenski proces, a ako pacijent ima gubitak telesne mase i intenzivno noćno znojenje sa bolovima u kostima, onda treba pomisliti na malignitet.

Upućivanje na mnogobrojna ispitivanja trebalo bi da vodi izabrani lekar, koji ima detaljan uvid u stanje pacijenta i tegobe na koje se žali.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Visoka sedimentacija nije uvek znak za uzbunu

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Avg.2017

Trudnoća, menstrualni ciklus, starije životno doba kao i uzimanje određenih lekova mogu da utiču na povišene vrednosti sedimentacije, što često uzrokuje zabrinutost...Prema rečima dr Darka Antića, hematologa Kliničkog centra Srbije, i kad je sedimentacija visoka, nema razloga za strah, jer...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.