Uspeh Kube u prevenciji prenošenja HIV

Izvor: VOA, 01.Jul.2015, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspeh Kube u prevenciji prenošenja HIV

Svetska zdravstvena organizacija juče je saopštila je Kuba prva zemlja na svetu koja je eliminisala prenošenje HIV virusa i sifilisa sa majke na dete.

U saopštenju se navodi da je medjunarodna delegacija, koju su SZO i Panamerička zdravstvena organizacija prošlog marta uputile na Kubu, zaključila da ta zemlja ispunjava kriterijume za tu oznaku.

Na brifingu za novinare u Havani, predstavnica UNICEF-a, Ana Lusia Demilio, izjavila je da je zahvaljujući Kubi - svet >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << na putu da eliminiše HIV.

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije Hoze Luiz di Fabio, hvalio je zdravstveni sistem Kube, navodeći da ona ima dijagnostičke mere koje omogućavaju da sve majke budu testirane i u slučaju da su pozitivne na HIV, imaju univerzalni pristup anti-retrovirusnim lekovima, čime se zaustavlja prenošenje bolesti sa majke na dete.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

SZO: Kuba eliminisala prenos HIV-a i sifilisa s majke na dete

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Jul.2015, 11:38

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izvestila je da je Kuba prva zemlja u svetu koja je uspešno eliminisala prenos HIV-a i sifilisa sa majke na dete...To potvrđuju i podaci da je 2014. samo dvoje dece u toj zemlji rođeno s HIV-om, a petero sa sifilisom, stoji u saopštenju, a piše portal Pliva...Direktor...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.