Tri savršene namirnice za duži život

Izvor: B92, 03.Jul.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri savršene namirnice za duži život

Za duži i kvalitetniji životni vek veoma je važan dobar san, a kada je reč o namirnicama, na dugovečnost značajno utiču crno vino, jogurt i trešnje

U želji da saznaju kako da živimo duže i kvalitetnije, naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji sproveli su nekoliko studija i otkrili da su zdrav razum, upornost i posvećenost poslu neke od ličnih karakteristika koje nam produžavaju život. Važan je i san, pa najduže žive oni koji spavaju od pet do sedam sati dnevno. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kad je reč o namirnicama, na dugovečnost utiče crno vino, jogurt i trešnje.

Crno vino - Sastojak koji se nalazi u grožđu povećava aktivnost specifičnog gena koji potpomaže rad mitohondrija, malih "baterija" u našim ćelijama. Na taj način štiti nas od bolesti i usporava proces starenja.

Jogurt - Naučnici veruju da postoji povezanost između našeg imunosistema i bakterija koje žive u crevima. Naime, zaključili su da probiotici utiču na dužinu života, pa je konzumacija jogurta obogaćenog korisnim mikroorganizmima od izuzetne važnosti za organizam.

Trešnje - Ova namirnica je bogata polifenolima, molekulima koji se nalaze u biljkama i koji ih štite od ultraljubičastog zračenja i infekcija. Naučnici su utvrdili da oni koji unose 650 mg polifenola na dan žive duže od drugih. Osim u trešnjama, ovi molekuli nalaze se u borovnicama i plavom patlidžanu.

Izvor: Večernje novosti

Foto: bm.iphone / Flickr.com

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tri savršene namirnice za duži život

Izvor: OkRadio.rs, 04.Jul.2014, 08:04

Za duži i kvalitetniji životni vek veoma je važan dobar san, a kada je reč o namirnicama, na dugovečnost značajno utiču crno vino, jogurt i trešnje U želji da saznaju kako da živimo duže i kvalitetnije, naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji sproveli su nekoliko studija i otkrili da su zdrav...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.