Šta vosak iz ušiju govori o vama?

Izvor: Prva.rs, 30.Avg.2014, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta vosak iz ušiju govori o vama?

Vosak u ušima imaju svi i svi ga tretiraju jednako, odstranjivanjem pomoću štapića za uši i bacanjem u đubre. Priča završena. Ali mora li zauvek biti tako? Naučnici smatraju da ne mora.
Još 2006. godine naučnici su otkrili kako je jedan poseban gen kod čoveka zadužen za određivanje hoće li čovek imati suv ili mokar vosak u ušima. Otkrili su da afričke i evropske etničke skupine imaju mokar vosak u ušima, dok američki indijanci i etničke skupine istočne Azije imaju suvi >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << vosak u ušima.
Nadalje, naučnici su otkrili i još zanimljivosti oko voska u ušima, a ta je da ima različit miris od čoveka do čoveka. Rezultate je naučni tim iz Pensilvanije dobio kromatografijom i masovnom spektrometrijom voska iz ušiju. Testiranje je sprovedeno nad 16 muškaraca, po osam azijskog i evropskog porekla.
Ali, najzanimljivije otkriće objavljeno je u studiji koju je objavio naučni časopis "Journal of Chromatography B", u kojem je tim naučnika iz Filadelfije objasnio kako se iz voska u ušima u budućnosti mogu otkriti prehrambene navike, okolina i fiziologija ljudi. Dakle, još jedan način do kojeg bi lekari bezbolnim putem mogli doći do nekih bitnih informacija o zdravlju čoveka.

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.