Revakcinacija dece

Izvor: B92, 18.Maj.2010, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revakcinacija dece

Da li dete od 1,5 godine starosti treba revakcinisati sa pentaksimom (ranije je primalo) iako on u sebi sadrži i treću vakcinu, na koju se revakcinacija ne odnosi? Kako bi to uticalo na zdravlje deteta i kako izgleda dalji kalendar revakcinacije pentaksimom?

Vakcina pentaksim štiti od pet bolesti: difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i infekcija prouzrokovanih bakterijom hemofilus influence tip B.

Prva doza se prima najranije sa navršena 2 meseca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << života. U prvoj godini života primaju se 3 doze ove vakcine, razmak između doza je 1 do 2 meseca. Revakcinacija se sprovodi između 17. i 24. meseca života, odnosno najranije posle godinu dana od 3. primljene doze.

Pred polazak u školu prema kalendaru vakcinacije predviđena je revakcinacija protiv difterije, tetanusa, dečje paralize, malih boginja, rubeole i zaušaka. Nema razloga da vaše dete u ovom uzrastu ne primi revakcinu pentaksim vakcine.

I kada se primenjuje pojedinačna vakcinacija protiv bakterije hemofilus influence tip B koja započinje najranije sa navršena 2 meseca života, potrebno je u prvoj godini primiti 3 doze ove vakcine i revakcinu godinu dana posle 3. doze.

Dr Danijela Todorović, specijalista pedijatrije

http://www.dr-ristic.com

Odgovore lekara ni u kom slueaju ne treba da shvatite kao postavljanje dijagnoze ili za terapiju bolesti ili drugog zdravstvenog stanja. Ukoliko mislite da imate zdravstveni problem, morate da kontaktirate nadležnog lekara na odgovarajuai naein.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.