Pametni telefon otkriva mušku (ne)plodnost

Izvor: B92, 24.Mar.2017, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pametni telefon otkriva mušku (ne)plodnost

Novi dodatak za pametne telefone u stanju je da utvrdi plodnost muškarca sa sigurnošću i do 98 odsto. Nova tehnologija, koja se sastoji od eksternog dodatka u koji se stavlja uzorak sperme, koga potom analizira aplikacija instalirana na telefon, mogao bi da učini testiranje muške plodnosti jednostavnim kao što je to slučaj sa kućnim testom trudnoće.

Primena nove tehnologije još uvek je nekoliko godina daleko od nas, ali se tim koji iza nje stoji nada da će novi način >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << testiranja doprineti da ono za muškarce bude mnogo lakše i jeftinije, i bez potrebe za odlaskom na kliniku.

Doktor Hadi Šafi, asistent na Medicinskoj školi univerziteta Harvard, koji je vodio ceo projekat, sa svojim timom je testirao 350 uzoraka semena sa klinika za plodnost. Uređaj je, na osnovu koncentracije sprematozoida i njihovog mortaliteta, uspeo da utvrdi neplodnost sa preciznošću od skoro 98 odsto.

Test funkcioniše pomoću čipa koji služi za prikupljanje sperme i plastičnog kolektora za jednokratnu upotrebu. Uzorak se kroz kolektor ubacuje u čip, koji se potom udene u kućište za koje je zakačen telefon. U kućištu se nalaze led diode i sočiva, koje osvetljavaju i uveličavaju uzorak, kako bi kamera telefona mogla da ga snimi.

Aplikacija snima kratak video spermatozoida u pokretu i, potom, pomoću algorima izračunava njihov ukupan broj, odvajajući one pokretne od nepokretnih. Ako je koncentracija spermatozoida ispod 15 miliona po mililitru (mortalitet ispod 40 odsto) to je znak da, postoji problem sa plodnošću i da je potrebno obratiti se lekaru.

Doktor Šafi i njegov tim nameravaju da nastave testiranje uređaja i aplikacije kako bi za njih mogli da dobiju zvaničan atest. Šafi se nada da to neće potrajati dugo i dodaje da će od ovog izuma korist imati i urolozi, koji će pomožu njega moći da kontorlišu stanje pacijenta kojima je izvršena vasektomija.

Procenjuje se da je više od 45 miliona parova širom sveta 2010. godine imalo problem sa plodnošću, to je 15 odsto od ukupnog broja parova na svetu. Od tog broja je, prema procenama, u 30 odsto slučajeva isključiva odgovornst bila na muškarcima, a njihov doprinos se "penje" i do 50 osto slučajeva u ukupnom broju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.