Izvor: Radio 021, 23.Nov.2014, 13:32 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Ovo su prednosti ispijanja vina
Ispijanje vina ima brojne zdravstvene benefite, ali ključna reč, koja možda kvari zabavu, je – umereno. Američko udruženje za zdravlje srca kaže da to umereno znači oko dva decilitra dnevno, maksimalno.
Evo šta vam sve dobro to donosi.
Duži životni vek
Osobe koje piju vino imaju za 34 odsto nižu stopu smrtnosti u odnosu na one koje piju pivo ili žestoka pića.
Smanjen rizik od srčanog udara
Oni koji umereno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << piju vinu, a pate od visokog krvnog pritiska, imaju 30 odsto manje šansi da dožive srčani udar, u odnosu na ljude koji ne piju vino.
Smanjen rizik od srčanih oboljenja
Tanini iz crnog vina sadrže procijanidine, koji čuvaju od srčanih oboljenja. Vina sa Sardinije i juga Francuske, sadrže više procijanidina od drugih vina.
Smanjen rizik od dijabetesa tipa 2
Ljubitelji vina imaju 30 odsto manje šansi da razviju dijabetes tipa 2, u odnosu na one koji ne piju.
Smanjen rizik od moždanog udara
Verovatnoća da osoba dobije moždani udar izazvani krvnim ugruškom smanjuje se za oko 50 odsto kod osoba koje piju umerene količine alkohola.
Smanjen rizik od katarakte
Osobe koje umereno piju alkohol imaju 32 odsto manje šansi da dobiju kataraktu u odnosu na one koje ne piju; osobe koje piju vinu imaju 43 odsto manju verovatnoću za ovaj zdravstveni problem, u odnosu na osobe koje pretežno piju pivo.
Smanjen rizik od raka debelog creva
Vino, a naročito crveno, kada se pije umereno, smanjuje rizik od raka debelog creva za 45 odsto.
Usporava propadanje moždanih ćelija
Propadanje moždanih funkcija odvija se brže kod osoba koje ne piju alkohol, nego kod onih koje umereno piju.