Od droge do fekalija: Šta se sve nalazi na novčanicama?

Izvor: B92, 22.Jun.2017, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od droge do fekalija: Šta se sve nalazi na novčanicama?

Poznato je da širimo mikrobe gde god da se zateknemo, a izuzetak nije ni novac. Nedavno istraživanje pokazalo je, međutim, da se na novčanicama nalazi mnogo više od toga bakterija, virusa i gljivica, prenosi Dejli mejl.

Rezultati naučne studije, objavljene u aprilu, koju je sproveo Univerzitet u Njujorku, pokazali su da se na novčanicama koje kruže opvim gradom nalaze stotine različitih sojeva bakterija.

Tu su salmonela, stafilokoka, ešerihija koli i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Propionibacterium acnes – bakterija koja uzrokuje nastanak akni.

Ali, to nije sve.

Tragovi kokaina pronađeni su na 80 odsto uzoraka, a zabeleženi su i tragovi morfijuma, heroina, metamfetamina i ametamina.

Dalje na listi nalaze se ostaci hrane, DNK tragovi kućnih ljubimaca, tragovi fekalnih materija…

Iako se teške bolesti ne prenose često novcem, naučnici će pokušati da pronađu najbolji način za čišćenje novčanica zmeđu transakcija.

Na primer, izlaganje starijih novčanica ugljen-dioksidu na određenim temperaturama i pod određenim pritiskom, dovodi do uklanjanja ulja i prljavštine koji dospevaju sa ljudskih prstiju, dok visoke temperature ubijaju mikrobe koji bi inače neometano mogli da opstanu na novcu.

Savet istraživača je da nakon dodirivanja novčanica svakako izbegavate kontakt s kožom, a kad stignete - dobro operite ruke.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na novčanicama tragovi droge, bakterija i fekalija

Izvor: Radio 021, 22.Jun.2017

Poznato je da širimo mikrobe gde god da se zateknemo, a izuzetak nije ni novac...Nedavno istraživanje pokazalo je, međutim, da se na novčanicama nalazi mnogo više od toga bakterija, virusa i gljivica, prenosi B92 pisanje Dejli mejla...Rezultati naučne studije, objavljene u aprilu, koju je sproveo...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.