Nova studija: Homeopatija nema terapeutsko dejstvo

Izvor: B92, 23.Jul.2016, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova studija: Homeopatija nema terapeutsko dejstvo

Ugledni naučnik Pol Glaziou sa Bon univerziteta u Australiji proglasio je homeopatiju neefikasnom nakon što je sistemskim pregledom zaključio da kontroverzni tretman nema veće dejstvo od placebo lekova.

Profesor Glaziou je bio vođa radne grupe Nacionalnog veća za zdravstvena i medicinska istraživanja Australije, čiji su članovi ispitali dokaze u 176 slučajeva lečenja homeopatijom kako bi zaključili da li je ovaj tretman validan.

Među ovim slučajevima bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je 68 različitih zdravstvenih problema i otkriveno je da ne postoji dokaz da je homeopatija efikasnija od bilo kojeg placeba.

Homeopatija se smatra alternativnom medicinom, zasnovanom na ideji o razređivanju materija u vodi.

"Praktičari veruju da se na ovaj način razgrađuje više materija i da to daje veću moć u lečenju simptoma. Mnogi homeopatski lekovi sadrže susptancu koja je razređena više puta u vodi, sve dok potpuno ili skoro potpuno ne nestane prvobitna supstanca", navodi Nacionalni zdravstveni zavod Australije.

U Velikoj Britaniji dve državne bolnice nude mogućnost homeopatskog lečenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.